//RADP Cluj-Napoca forțează firmele de salubritate să încheie contracte păguboase

RADP Cluj-Napoca forțează firmele de salubritate să încheie contracte păguboase

SC Prival Ecologic Servis SA, operatorul de salubritate din Municipiul Turda, a acumulat facturi și penalități de peste jumătate de milion de lei către Regia Autonomă a domeniului Public Cluj-Napoca. Firma, care îi aparține omului de afaceri italian Camillo Torta, a fost forțată să încheie contractul cu RADP Cluj-Napoca, instituție condusă de liberalul Ion Pantelimon. În condițiile în care la depozitul din Sighișoara tariful pe tona de deșeuri era de 130 lei, în Cluj-Napoca tariful cerut a fost de 257 lei/tonă.

De la începutul anului trecut, SC Prival Ecologic Servis SA nu a mai plătit facturile emise de RADP Cluj-Napoca. Suma restantă, calculată împreună cu penalitățile aferente, se ridică la peste 650.000 lei.

Reprezentanții RADP Cluj-Napoca spun că au trimis firmei mai multe notificări, însă majoritatea facturilor au rămas neplătite.

Potrivit art. 12.4. din contractul încheiat între RADP Cluj-Napoca și Prival Ecologic Servis SA în cursul anului 2020, ”neachitarea facturii în termen de 30 de zile de la emiterea ei atrage penalități de întârziere egale de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere din valoarea facturilor neplătite, în cazul în care beneficiarul nu achită facturile în termenul prevăzut, atunci acesta are obligația de a plăti ca penalități, o sumă echivalentă a 0,1 % pe zi de întârziere din plata neefectuată, până la îndeplinirea efectivă și completă a obligațiilor.”

În 2015, Primăria Turda a trebuit să închidă depozitul de pe raza localității pentru că devenise neconform cu normele europene de depozitare. Nefiind o alternativă, deșeurile au ajuns la alte depozite însă, cel mai des a fost folosit depozitul din Sighișoara care avea un tarif de 130 lei/tonă.

În vara anului 2020, RADP Cluj-Napoca a primit de la Consiliul Județean Cluj, fără licitație, contractul de administrare al centrului de deșeuri. Cu sprijinul administrației județene, RADP Cluj-Napoca a trimis notificări primăriilor din județ pentru a îi convinge pe reprezentanții firmelor de salubritate să încheie contracte cu Regia clujeană. În pofida faptului că noul centru de deșeuri a fost construit pentru a fi unul ”eco”, prețul perceput de RADP Cluj-Napoca a fost simțitor mai mare: 257,36 lei/tonă. Însă, noul contract al RADP-ului prevede sancțiuni și penalități pe care conducerea instituției nu a vrut să le negocieze.

Conform art. 3 din contract, tariful de sortare, operare TMB RADP Cluj-Napoca, transfer și depozitare a deșeurilor la CMID este de 257,36 lei/tonă fără TVA, iar potrivit art. 9 din contract, facturarea se face din 15 în 15 zile. 

Șefii CJ Cluj la deschiderea centrului de deșeuri administrat de RADP Cluj-Napoca

Conform art. 12 utilizatorul are obligația de a achita contravaloarea facturilor reprezentând serviciile prestate în termen de 30 de zile de la emiterea facturii. Neachitarea facturii la scadență atrage majorări de întârziere de 0,1% din valoare/zi.

Pentru a fi siguri că SC Prival Ecologic Servis SA vor încheia contractul, reprezentanții RADP Cluj-Napoca i-au contactat pe cei de la Consiliul Județean Mureș, proprietarii depozitului de la Sighișoara, și le-au cerut să rezilieze contractul încheiat cu operatorul turdean.

Sub aceste auspicii, firma s-a văzut nevoită să încheie contractul cu RADP Cluj-Napoca, în pofida faptului că înțelegerea nu era avantajoasă sub nicio formă. 

Astfel, s-a ajuns în situația în care SC Prival Ecologic trebuia să plătească un preț dublu pentru a depozita deșeurile mai aproape!

Pentru că de pe urma afacerii nu se mai realiza niciun profit, firma a preferat să nu mai plătească aproape nicio factură. Pentru acoperirea datoriilor, între Regia clujeană și firma din Turda s-au purtat o serie de negocieri, însă la semnarea contractului reprezentanții RADP Cluj-Napoca au transmis că, de fapt, se dorește plata imediată a tuturor sumelor de bani acumulate. În caz contrar au amenințat că vor da firma în judecată, ceea ce s-a și întâmplat. 

În prima fază, la Tribunalul Cluj RADP Cluj-Napoca a câștigat procesul, însă SC Prival Ecologic a contestat decizia, astfel că mai urmează, cel puțin, o nouă rundă de judecată.

Operatorul de salubritate din Turda, SC PRIVAL ECOLOGIC SERVIS SA, îi aparține omului de afaceri italian stabilit în Cluj-Napoca, Camillo Torta. El este administratorul firmei și deține 80% din acțiuni. 

În anul 2020, cifra de afaceri a companiei a fost de 7,6 milioane lei, iar profitul de 5.000 lei.

O afacere liberală

Practic, în județul Cluj afacerea deșeurilor este controlată de liberali: Consiliul Județean Cluj este condus de liberalul Alin Tișe. Instituția a acordat, fără licitație, contractul de administrare al centrului de deșeuri, finanțat cu bani europeni, Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, condusă de PNL-istul Ion Pantelimon. Regia este a primăriei conduse de Emil Boc. Iar la Turda, cu puțin timp înainte de alegeri, primarul Cristian Matei a sărit din barca PSD în cea PNL și a câștigat mandatul.

Așa că, dacă pe linie de partid a fost emisă ”ordonanța” conform căreia toți operatorii de salubritate sunt datori cu un contract, ordinele s-au executat!