//Profesorii care îi băteau pe elevi și îi băgau în ”camera de tortură” au scăpat cu amenzi penale

Profesorii care îi băteau pe elevi și îi băgau în ”camera de tortură” au scăpat cu amenzi penale

Profesorii care au abuzat mai mulți elevi administrându-le bătăi și închizându-i într-o magazie au fost condamnați, pe fond, la plata unor amenzi penale. Tratamentul de care beneficiau elevii este descris în cadrul dosarului și arată o fațetă sumbră a învățământului din România. Copii erau înjurați, bătuți cu cabluri și loviți cu palmele și picioarele. Adriana Coza, fostă directoare a şcolii din comuna Vaţa de Sus (Hunedoara), alţi doi profesori, şi secretarul școlii au fost condamnați doar la plata unor amenzi penale și la plata unor daune.

”Condamnă pe inculpata COZA ADRIANA-MARIA, la: -5000 lei amendă penală (reprezentând 250 zile de amendă x 20 lei –sumă corespunzătoare unei zile de amendă (…) pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă (comisă în lunile februarie-martie 2016, faţă de persoana vătămată minoră S. A. L.); -3200 lei amendă penală (…) pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă ( comisă în lunile februarie-martie 2016, faţă de persoana vătămată minoră M. A.-M.); -3200 lei amendă penală (…) pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă( comisă în lunile februarie-martie 2016, faţă de persoana vătămată minoră S.A.-D.). Aplică inculpatei Coza Adriana-Maria pedeapsa cea mai grea, de 5000 lei amendă penală ,la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedeapsă stabilite, spor de 2133 lei, inculpata urmând să execute în final o pedeapsă de 7133 lei amendă penală.

Condamnă pe inculpatul COZA ADRIAN-MARINEL la -3200 lei amendă penală (…) pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe ( comisă într-o zi din cursul lunii martie 2016, faţă de persoana vătămată minoră A.R.A.);

Condamnă pe inculpatul MIHUŢ ADRIAN-VICTOR, la -5000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă (comisă în lunile februarie-martie 2016, faţă de persoana vătămată minoră S.A.L.); -5000 lei amendă penală (…)pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă ( comisă în lunile februarie-martie 2016, faţă de persoana vătămată minoră A.R.A. ) (…) aplică inculpatului Mihuţ Adrian-Victor pedeapsa cea mai grea, de 5000 lei amendă penală ,la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, spor de 1667 lei, inculpatul urmând să execute în final o pedeapsă de 6667 lei amendă penală .

(…) achită pe inculpatul Mariş Florin-Marinel, trimis în judecată prin rechizitoriul numărul 260/P/2016 din data de 05.01.2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad, pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe. Respinge cererile de acordare a unor daune morale, formulate în cauză de către părţile civile minore: S.A.L., – prin reprezentant legal(părinte);A.R.A.  – prin reprezentant legal(părinte); M.A.M. prin reprezentant legal(părinte); S.A.D.  prin reprezentant legal. (…) obligă pe inculpata Coza Adriana la plata sumei de 3.000 lei, pe inculpatul Coza Adrian la plata sumei de 1500 lei şi pe inculpatul Mihuţ Adrian Victor la plata sumei de 3000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, arată sentința instanței de fond. În acest moment, procesul se află în faza de apel, deoarece profesorii bătăuși și o parte dintre părinții copiilor abuzați au contestat prima soluție a instanței.

Potrivit rechizitoriului, bătăile din școala comunei Vaţa de Sus (Hunedoara) erau la ordinea zilei.

”Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în timpul orelor de matematică, inculpata Coza Adriana Maria a lovit pe persoana vătămată minoră S.A.L. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi l-a tras de perciuni,  pentru că nu a știut la tablă un exercițiu sau pentru că nu a știut tabla înmulțirii.

În luna februarie sau martie 2016, în timpul orei de matematică, inculpata Coza Adriana Maria a lovit persoana vătămată minoră M.A.M. cu palma peste cap și a dat-o cu capul de bancă, în timp ce conducea în calitate de profesor ora de matematică.

În aceeași perioadă, respectiv în luna februarie sau martie 2016, în timpul orei de matematică, inculpata Coza Adriana Maria a lovit persoana vătămată minoră S.A.D. cu palma peste cap și a dat-o cu capul de bancă.

În luna februarie 2016, în timpul orei de educație tehnologică, inculpatul MIHUŢ ADRIAN-VICTOR a lovit persoana vătămată minoră S.A.L., cu piciorul în piciorul său și l-a numit „tâmpit”; apoi, într-o zi din luna martie 2016, același inculpat l-a lovit pe partea minoră S.A.L. cu catalogul în zona capului.

Într-o zi din  luna martie 2016,  în timpul orei de informatică, inculpatul MIHUŢ ADRIAN-VICTOR l-a pus pe minorul A.R.A să își dea palme, pentru că a deranjat ora, iar minorul și-a dat șase palme peste față, deși prima dată s-a prefăcut că se lovește; într-o altă zi din aceeași luna, martie 2016, inculpatul MIHUŢ ADRIAN-VICTOR a lovit persoana vătămată minoră A.R.A. cu un cablu de calculator peste spate.

Persoana vătămată minoră S.A.L. relatează  că inculpata COZA ADRIANA-MARIA l-a lovit cu pumnii și palmele în zona capului și spatelui, adresându-i cuvinte jignitoare; totodată, a relatat și despre incidentul în care persoana vătămată minoră A.R.A. a fost dus de către inculpatul COZA ADRIANA-MARIA în încăperea unde se țineau cornurile – denumită ulterior „camera de tortură”, de unde l-a văzut că a ieșit plângând și șchiopătând, acesta povestindu-i lui și altor colegi că a fost lovit de către inculpat;  la câteva zile, în 30.03.2016 , minorul A.R.A. susținea, într-o primă declarație, aceeași împrejurare, că inculpatul COZA ADRIAN-MARINEL că l-a dus într-o cameră la etajul 1,cameră unde sunt păstrate produsele alimentare și l-a lovit cu picioarele peste tibie, de mai multe ori, se arată în rechizitoriu.

În cadrul procesului, au fost depuse mai multe rapoarte făcute de un psiholog clinician care au concluzionat că faptele profesorilor bătăuși nu sunt chiar atât de grave, copii nefiind marcați de abuzurile la care au fost supuși în școală de către profesori.

S-a concluzionat faptul că fapta de a-și fi dat palme peste față în urma impunerii de către profesor, de a fi fost lovit cu un cablu de calculator peste spate de către același profesor și de a fi fost lovit cu piciorul în zona gleznelor de către secretarul școlii este puțin probabil să pună în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a minorului, însă faptele constituie un abuz fizic și emoțional în condițiile în care, minorul este diagnosticat cu comportament hiperkinetic și deficit atențional, profesorii trebuind să adopte un comportament diferențiat, evitând stigmatizarea și corecțiile fizice; de asemenea, cu ocazia efectuării expertizei minorul a declarat că se simte supărat pe profesorul de informatică și pe secretarul școlii, care l-au lovit cu palmele și picioarele”,

arată unul dintre rapoarte.

Trebuie menționat că vârsta copiilor care încasau bătăi este între 12 și 14 ani.

Adriana Coza, directoarea şcolii, cât și celelalte cadre didactice, au negat toate acuzaţiile aduse.

„La mine în unitate nu a venit nimeni să îmi spună că s-a întâmplat ceva, nu a venit nimeni să reclame ceva, nu a venit nimeni să înregistreze vreo sesizare, nu ştiu de nicio sesizare”, afirma Adriana Coza, care ulterior a fost suspendată de la conducerea şcolii.