//Primăria Cluj vrea metrou, dar nu poate demola o centrală termică și să facă în loc un părcu...

Primăria Cluj vrea metrou, dar nu poate demola o centrală termică și să facă în loc un părcu...

În septembrie 2020, Primăria Cluj-Napoca emitea o hotărâre de consiliu local prin care se dispunea demolarea unei centrale termice și construirea unui parc de cartier în Mănăștur. În urma emiterii acestui act normativ, până acum nu s-a întâmplat nimic. Centrala termică a rămas în picioare, iar despre amedajarea parcului de cartier nici măcar nu poate fi vorba.

Potrivit hotărârii de consiliu local, administrația locală clujeană ar fi trebuit să demoleze centrala termică CT19 și să amenajeze un parc de cartier pe strada Primăverii, f.n., în cartierul Mănăștur. În ședința municipalității au fost aprobați toți indicatorii tehnico-financiari iar de punerea în aplicare a hotărârii trebuiau să se ocupe Direcțiile Ecologie Urbană, Serviciul spații Verzi, Tehnică, Juridică și cea Economică. 5 direcții din primărie ai căror angajați nu au mișcat un pix pentru ca în locul centralei de cartier, care este dezafectată, să apară un parc pentru locuitorii cartierului Mănăștur. Acest lucru se întâmplă concomitent cu declarațiile primarului de la momentul respectiv, conform cărora și alte centrale termice dezafectate urmează să aibă aceeași soartă.

„Întâi am vrut să folosim clădirea, însă s-a constatat că o zonă verde este mult mai utilă celor din zonă, fiind vorba despre o stradă cu foarte mulți locuitori. Un parking în această zonă nu s-ar justifica deoarece la 300 de metri de amplasament construim deja o parcare. Deocamdată este primul punct termic în locul căruia vom realiza un parc, dar cu siguranță mai urmează și altele. Mai avem două astfel de puncte termice care deservesc foarte puține apartamente și ne gândim să le transformăm. Urmează să vedem exact ce vom face acolo”, declara și viceprimarul Dan Tarcea în septembrie 2020 pentru actualdecluj.

Valoarea totală a investiției, calculată la nivelul septembrie 2020, a fost de două milioane de lei, iar durata de implementare a proiectului de doi ani.

„Imobilul a avut destinația de centrală termică de cartier iar demolarea acestuia este motivată de faptul că toți consumatorii racordați la instalațiile de alimentare cu energie termică sunt deconectați de la sistemul centralizat, respectiv din acest obiectiv nu se mai livrează energie termică, centrala fiind eliberată de toate echipamentele necesare producerii și furnizării energiei termice”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Potrivit documentației ce însoțește proiectul de hotărâre, terenul are o suprafață de 950 de metri pătrați și este delimitat de strada Grigore Alexandrescu la Nord, Aleea Rucăr la Sud, strada Agronomilor la Vest şi Primăverii la Est.

Mai mult, acest proiect nu s-a făcut în situația în care Primăria Cluj Napoca a finalizat anul trecut cu un excedent bugetar în valoare de 120 de milioane de euro, astfel că explicația ”nu am avut fonduri” nu ar putea fi valabilă.

Parcul ar fi trebuit să includă

  • Crearea de alei și amenajarea unei zoen verzi tânără – cu arbuști decorativi și gazon rulat. 
  • Montarea unor echipamente de joacă pentru copii
  • Montarea de aparate de fitness – inclusiv pentru persoanele cu dizabilități
  • Amplasarea unui foisor
  • Montarea unor mese de pin-pong/min. 2 bucăți
  • Montarea de covoare din dale de cauciuc și borduri 
  • Montarea de dale de cauciuc tip Șotron și bordurile aferente 
  • Montarea de bănci și băncute
  • Montarea de cosuri/pubele de gunoi inteligente
  • Amplasare iluminat public inteligent
  • Montarea unei cismele
  • Montarea unui panou cu regulamentul si orarul de functionare