//Pacient mort de #COVID-19 aruncat printre gunoaie

Pacient mort de #COVID-19 aruncat printre gunoaie

Un pacient care a decedat ca urmare a contractării COVID-19 pe fondul comorbidităților de care suferea a fost aruncat printre gunoaie în remorca unui TIR. Acest lucru s-a întâmplat, potrivit mărturiei unei rude a pacientului decedat, la Spitalul din Lugoj.

„Am observat cu stupoare, că el de fapt a fost aruncat într-un morman de gunoaie, într-un tir. Era singur, nu mai erau alte cadavre, şi bănuiesc că în acel tir nu era dat drumul la frigorifer, deoarece mirosea. Nu era luat furtunul de la nas, de la gât, feşele din jurul gâtului. Nu a fost toaletat, cît de cât, acel cadavru”, este mărturia Lidiei Badea, cumnata pacientului decedat.

„Ni s-au cerut 12 milioane (1.200 lei – n.r). Eu nici nu am ştiut despre ce este vorba. După aceea am aflat, că nici nu plăteam, pentru că ni l-au ţinut acolo, o noapte. Am întrebat după aceea, de ce. Ni s-a spus pentru costum de COVID, pentru mănuşi, pentru motorină la tir, să menţină temperatura, să fie frig”, a spus Teodor Badea, cumnatul pacientului decedat.


Actualul manager al spitalului ridică din umeri. Firma care îşi face de cap în curtea lui a fost adusă de fostul director.

„În martie, când toată lumea nu ştia pe ce să pună mâna, poate a fost o idee bună. Avem protocolul de transport de pe secţie la container, al pacientului, care respectă normele în vigoare. Protocolul, în mod normal, respectă toate, inclusiv demnitatea umană. Şi atunci, ceea ce spune domnul, sau doamna, eu nu pot nici să confirm nici să infirm”, a afirmat Ionuţ Cocoş, manager interimar la Spitalul Municipal Lugoj.
Nici de la fostul manager nu aflăm mai multe. Atât timp cât pacienţii decedaţi sunt mutaţi din salon, el nu vede nicio problemă. „Niciunde nu e stipulat ceva de costuri, ceva de facturi, pentru că pe noi nu ne mai interesează. În momentul în care noi l-am depozitat, în condiţii optime,mai departe ţine de firma de pompe, nu mai ţine de noi”, a reacţionat fostul manager, Erwin Floroni.

Iar de vină pentru cum a fost tratat pacientul după moarte, este familia.

„Ştiţi e înseamnă asta, nu? Înseamnă dosar penal pentru aparţinătorul care a deschis sacul. Este singurul aspet. În primul rând sacul nu are voie să fie deschis”, mai dă vina pe rude fostul manager.
Încet-încet, ex-managerul le dă dreptate rudelor. „C-o fi fost învelit în cearceaful de pe pat, sigur că da. Aia nu e nicio problemă. De foarte mule ori, decedaţii, şi de COVID şi de non Covid se învelesc în cearceaful de pe pat şi sunt duşi în morgă, cu tot cu cearceaf, pentru că aşa e în mod normal. Aşa se duce un mort. Nu-l duci cu ochii deschişi în aer liber. Eu nu cred că l-au dus cu materialele sanitare. Haideţi să fim serioşi. Poate l-au dus cu sonda de intubaţie, spre exemplu. Fiind intubat, l-or fi dus cu sonda de intubaţie. Nu-i mai scoate sonda de intubaţie. Dar altceva nu cred. Cu ce să-l mai ducă cu altceva? Doar nu-i bagă şi ventilatorul lângă cadavru”, sunt cuvintele fostului manager Erwin Floroni.
Bărbatul decedat avea 51 de ani şi a fost confirmat cu coronavirus. A mers la spital pe picioarele lui, iar după o lună a murit.

Lidia aşteaptă de o săptămână, dosarul medical al cumnatului ca să ştie exact cum a fost tratat.
„Am cerut prin mail, am solicitat să vedem ce tratamente i s-au făcut şi nu am primit niciun răspuns, până la vremea asta. Totuşi, eu zic că ar fi fost cazul să primim, pentru că suntem foarte revoltaţi, nu ştim ce i s-a făcut în spital, ce tratament, pentru că nu a fost chiar atât de grav când a plecat de acasă. A plecat pe picioare şi a venit în sicriu.”, este revolta Lidiei Badea.


Sunt tot mai dese cazurile în care rudele nu primesc dosarul medical, pe motiv că este necesar acordul pacientului. Chiar şi atunci când pacientul este decedat.