//Mureș: Și-a bătut fiica până a băgat-o în comă, a fost eliberat de judecător, condamnat și dat în urmărire

Mureș: Și-a bătut fiica până a băgat-o în comă, a fost eliberat de judecător, condamnat și dat în urmărire

Poliția română l-a dat în urmărire generală pe DAVID EUGEN SEBESTYEN, un bărbat din Mureș care și-a bătut cu bestialitate fiica până a băgat-o în comă. La data de 09.02.2021 Tribunalul Mureș a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea cu nr. 109 privind pe numitul David Eugen Sebastyen, pentru săvârșirea infracțiuni de tentativă la omor având de executat o pedeapsă de 9 ani și 4 luni închisoare și sustrage de la executarea acesteia, arată comunicatul Poliției Române.

Comunicatul sec al poliției ascunde fapte de o atrocitate ieșită din comun. Bărbatul este cunoscut pentru că își bătea copilul în mod repetat, dar autoritățile nu au luat nicio măsură până când fata de 15 ani a ajuns în comă. El a bătut-o cu o bâtă de baseball.

Dosarul arată cum fata era „una dintre cele mai bune eleve pe care le-am avut”, arată unul dintre profesorii ei. Intrase prima la liceu, terminase semestrul I al clasei a IX-a cu media 9,64, iar profesorii spun despre ea că era o elevă cuminte, care îşi vedea de carte şi mergea la olimpiade.

Judecătorul o descrie pe victimă ca fiind „un copil de 15 ani, cu o constituție minionă, o greutate de 40 kg și o anemie secundară severă, care a fost lovit în mod repetat cu obiecte contondente apte de a cauza decesul – bâtă de baseball și un obiect liniar din aluminiu (poloboc) – loviturile fiind aplicate cu o intensitate mare, într-un număr foarte mare și în toate zonele corpului”.

La Curtea de Apel Târgu Mureş, judecătorii au văzut-o pe Ana din pozele făcute de poliţie a doua zi după agresiune. Sunt „fotografii cu puternic impact emoțional”, notează magistraţii, care, de-a lungul carierei lor, au văzut multe imagini atroce ale sălbăticiei umane. „Întregul corp al minorei”, scriu judecătorii, „este acoperit cu răni și vânătăi în diferite stadii, iar brațele îi sunt tumefiate”.

În cadrul procesului procurorii au cerut ca bărbatul să fie reținut, dar judecătorii au respins propunerea pentru că tatăl agresor le-a declarat că fiica lui i-ar fi făcut avansuri sexuale, iar el s-a înfuriat. Iar judecătorii au considerat că declarațiile abuzatorului sunt sincere și l-au lăsat în libertate.

„Minora era îndrăgostită într-un mod nefiresc și îi făcea avansuri sexuale”, scrie judecătoarea Emanuela Hurdugaci, în motivarea deciziei sale. Şi judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureş, Ioan Gârbuleţ şi Andreea Sescu, au considerat veridică explicaţia tatălui , subliniind că el, un om „trecut de prima tinerețe”, a avut o reacție „de o ferocitate ieșită din comun, la niște vorbe ale unei minore care pot fi puse pe seama imaturității vârstei”. 
Expertiza medico-legală psihiatrică ce i-a fost efectuată fetei nu a descoperit nicio problemă de acest gen. În raport se spune doar că Ana suferă de tulburare de stres posttraumatic cronic şi prezintă un comportament specific copilului abuzat.

La 14 mai 2018, Sebestyen David a fost trimis în judecată, pentru tentativă de omor calificat şi rele tratamente aplicate minorului. Procesul pe fond a durat aproape 2 ani, timp în care David „a dat dovadă de un comportament coleric, extrem de impulsiv, autoritar, incontrolabil, chiar și față de instanță, în ciuda avertizărilor repetate”, spune judecătoarea Hurdugaci, în motivarea deciziei sale. În 8 mai 2019, judecătoarea Hurdugaci a fost de acord ca David să iasă din arestul preventiv şi să fie pus sub control judiciar. În octombrie 2019, el a cerut recuzarea ei şi solicitarea i-a fost respinsă. O lună mai târziu, aceeaşi judecătoare a dispus şi revocarea controlului judiciar. David era liber, absolvit de orice fel de obligaţii. 

La 29 iunie 2020, instanţa l-a condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare. Judecătoarea spune că s-a orientat spre „pedepse îndreptate înspre minimul special”, ţinând cont, printre altele, şi de faptul că, atunci când a comis tentativa de omor, Sebestyen David „se afla într-o stare psihică marcată de declarația de dragoste a fiicei vitrege, ce i-a diminuat, într-un fel, capacitatea de autoreflecție”.

În apel, la 9 februarie 2021, Curtea de Apel Târgu Mureş a dat verdictul final şi i-a menţinut condamnarea, însă agresorul era plecat de mult din ţară. După emiterea mandatului de executare a pedepsei, Poliţia Română l-a dat în urmărire generală, arată libertatea.ro.

Procurorii au cerut ca Ana să primească 150.000 de euro – daune morale de la Sebestyen David. Instanţa de fond a admis jumătate din sumă, iar cea de apel a redus daunele la 55.000 de euro, „contravaloarea unui apartament de 2 camere în Târgu Mureş, la data pronunțării prezentei hotărâri”, au motivat judecătorii, adăugând că „este o satisfacție justă și echitabilă pentru suferințele la care a fost supusă”. Astăzi, la 3 ani de la tentativa lui de omor asupra Anei, Sebestyen David e liber. A plecat din ţară cu autoturismul Mercedes, singurul bun pe care îi fusese pus sechestru asigurător, pentru despăgubirea Anei.