Încă înainte de a ajunge să fie judecat pe fondul cauzei, Curtea de Apel Mureș a dispus anularea probelor consistente din dosarul lotului de polițiști corupți din Reghin. Tribunalul Mureș a considerat că rechizitoriul este legal și a dispus trimiterea lor în judecată, însă la sfârșitul lunii trecute instanța superioară a dispus anularea a zeci de declarații luate de la martori și a probelor luate de procurori în urma perchezițiilor făcute.
Şase dintre poliţişti sunt cercetaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual toate în formă continuată, iar unul pentru luare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, toate în formă continuată.
Toți polițiștii rutieriști din Reghin au fost trimiși în judecată pentru corupție
La data respectivă, în urma arestării preventive a celor şapte poliţişti, Poliţia Rutieră Reghin a rămas fără niciun angajat. Astfel că, Serviciul Poliţiei Rutiere Mureş a trebuit să suplimenteze echipajele din zonă. Reamintim că ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Mureş, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, au efectuat 11 percheziţii, dintre care una la sediul Poliţiei Municipiului Reghin, pentru probarea unor infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii la acea dată de DGA-SJA Mureş, în cauză erau vizaţi şapte agenţi de poliţie din cadrul Biroului de Poliţie Rutieră, asupra cărora exista suspiciunea că, din 2015 şi până în prezent, ar fi pretins şi primit diverse sume de bani de la conducători auto pentru a nu aplica măsurile legale în cazul unor abateri constatate în trafic.
La Reghin, polițiștii corupții se simt ca acasă
Reamintim că și în cursul acestui an, procurorii DNA au arestat un polițist din Reghin pentru șantaj și trafic de influență. Rechizitoriul DNA arată că în perioada 29 aprilie – mai inculpatul Florin Roberto Raica, printr-un intermediar, ar fi pretins de la trei persoane, cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei, sumele de 6.750 euro şi 3.300 lei, din care a primit 1.750 euro şi 3.300 lei.
„În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul Institutului de Medicină Legală şi că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală în dosarele în care persoanele respective erau cercetate. De asemenea, inculpatul ar mai fi promis şi rezolvarea favorabilă a cauzelor respective, concretizată prin încheierea unor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu amânarea aplicării pedepsei (scopul final fiind obţinerea permiselor de conducere într-un timp foarte scurt)“,
precizează anchetatorii.
DNA menţionează totodată că, la data de 14 octombrie, Raica ar fi ameninţat un coleg de serviciu (agent de poliţie) că va face publice mai multe probe compromiţătoare în legătură cu săvârşirea, de către acesta, a unor presupuse fapte de natură penală sau disciplinară.
„Pentru a nu fi divulgate presupusele probe, agentul ar fi trebuit să convingă anumite persoane să înceteze să mai facă afirmaţii în legătură cu conduita infracţională a ofiţerului Florin Roberto Raica”, spun procurorii.