//Mureș: Curtea de Apel l-a achitat pe fostul primar din Miercurea Ciuc

Mureș: Curtea de Apel l-a achitat pe fostul primar din Miercurea Ciuc

Astăzi, magistrații Curții de Apel Mures au decis să îl achite pe fostul primar din Mircurea Ciuc, Róbert Ráduly, el a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru acte de corupție.

Potrivit magistraților, și fostul viceprimar din Miercurea Ciuc, implicat și el în dosar, Domokos Szőke, a primit aceeași soluție de achitare. Astfel, judecătorii au desființat toate capetele de acuzare formulate de procurorii DNA.

 Róbert Ráduly a fost trimis în judecată după ce în iunie 2015, DNA l-a pus sub acuzare pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. În același dosar, viceprimarul Domokos Szőke a fost acuzat de abuz în serviciu și instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Cercetările au în început pe 29 aprilie, 2015, când procurorii DNA au descins la Primăria din Miercurea Ciuc și la domiciliile celor doi edili, efectuând mai multe percheziții. Cu această ocazie, procurorii i-au reţinut pe Róbert Ráduly şi pe Domokos Szőke, însă nu au reușit să obțină arestarea lor. Instanța de judecată a dispus ca aceștia să fie ținuți în arrest la domiciliu.

Fostul primar Róbert Ráduly a intenționat să candideze în acest an pentru un al patrulea mandat de primar al Municipiului Miercurea Ciuc, dar a pierdut alegerile interne din UDMR. Câștigătorul acestor alegeri a fost Attila Korodi, care a și devenit edilul municipiului Miercurea Ciuc.

Care au fost acuzațiile DNA

Procurorii DNA au formulat mai multe acuzații în cazul fostului primar Róbert Ráduly.Între altele, acestuia i s-a reproșat că a atribuit, abuziv, o locuință ANL către un apropiat de-al său, consilier județean. Alte acuzații vizau primirea unor sume de bani sub formă de mită, de la reprezentanții unor societăți comerciale care derulau afaceri cu Primăria.

DNA l-a acuzat că ar fi primit câte 10.000 de euro lunar de la firma căreia i-au fost cesionate locurile de parcare din Miercurea Ciuc.

În acelaşi dosar, viceprimarul Domokos Szőke a fost suspectat că ar fi favorizat o firmă din București, ajutând-o să câștige o licitație ce avea ca obiect degajarea de deşeuri şi corpuri străine din zona verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, cu loc de joaca, bănci, măsuţe şi flori. Tot în cazul viceprimarului, anchetatorii au notat că ar fi modificat ilegal un contract de închiriere a unui spaţiu comercial, proprietate privată a primăriei, în favoarea chiriașului, o societate comercială. În baza modificărilor, firma respectivă a putut să subînchirieze locația cu pricina.

De asemenea, primarul şi viceprimarul Domokos Szoke au fost acuzați că ar fi făcut plăți nejustificate către o firmă care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general.