//Liderul grupului care deține farmaciile Sensiblu reținut pentru că a ordonat uciderea unui jurnalist

Liderul grupului care deține farmaciile Sensiblu reținut pentru că a ordonat uciderea unui jurnalist

Omul de afaceri #Jaroslav Haščák, care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack, a fost arestat marţi seară. El deține un grup financiar care controlează farmaciile Sensiblu, Dr. Max, dar şi casele de pariuri Fortuna.

Alături de partenerii săi Marek Dospiva şi Jozef Oravkin, Haščák a înfiinţat în 1994, la doi ani după divizarea Cehoslovaciei, fondul de investiţii Penta Investments. În 1995, grupul a preluat cel mai mare operator de pariuri din Europa Centrală şi de Est, Fortuna, cu peste 6.200 de angajaţi.

Şi în România, Fortuna este una dintre cele mai cunoscute case de pariuri, cu agenţii stradale la tot pasul, dar şi cu o platformă online pentru împătimiţi.
În urmă cu trei ani, Penta a cumpărat cel mai mare grup Pharma din România, ADPharma, care controlează farmaciile Sensiblu şi Punkt şi distribuitorul de medicamente Mediplus.
În urma tranzacţiei, estimată la 300 de milioane de euro, brandul Dr. Max a devenit principalul operator farmaceutic de pe piaţa românească şi unul dintre primele patru lanţuri de farmacii din Europa, cu 15.000 de angajaţi la nivel european.


La finalul lui 2017, grupul ceho-slovac şi compania chineză CEFC au vrut să cumpere Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV. De aproape cinci ani, grupul Penta este investigat oficial la Bratislava, într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, cunoscut sub numele de Gorilla.
Scandalul a izbucnit în urma unor scurgeri de informaţii din arhiva serviciului secret slovac şi a scos la iveală modul în care au fost orchestrate privatizări strategice.
Potrivit presei slovace, Haščák n-ar fi străin nici de moartea reporterului Jan Kuciack, specializat în investigarea cazurilor de corupţie. În februarie 2018, jurnalistul de 27 de ani şi iubita sa au fost împuşcaţi în casa lor din afara capitalei, Bratislava. Dubla crimă a stârnit proteste masive care au dus la demisia premierului Robert Fico, iar societatea slovacă aşteaptă încă rezolvarea acestui caz, în care apar mai mulţi suspecţi.


Până acum, doar asasinul a fost condamnat, la 23 de ani de închisoare. E fost militar şi şi-a recunoscut faptele.