//Fugit în Italia, afaceristul clujean Ioan Bene nu scapă de dosarele penale de la Cluj

Fugit în Italia, afaceristul clujean Ioan Bene nu scapă de dosarele penale de la Cluj

În 2016, omul de afaceri clujean Ioan Bene a fost acuzat că a exploata ilegal o balastieră și a fost trimis în judecată într-un proces penal. După o trenare a procesului timp de 5 ani, Judecătoria Cluj-Napoca soluționează dosarul prin încetarea procesul împotriva lui Ioan Bene, pe motiv că a fost judecat până când a intervenit prescripția faptei. Însă, luna aceasta Curtea de Apel Cluj desființează în totalitate ceea ce a decis judecătoria și rejudecarea dosarului. Cu alte cuvinte, Ioan Bene încă mai este vizat în procesul penal respectiv.

Problema constă în faptul că, omul de afaceri fiind recidivist, cu o condamnare la activ, dacă ar fi găsit vinovat de acuzațiile din acest dosar, riscă o pedeapsă cu executare între 6 luni și doi ani.

În 2012, Bene a închiriat o suprafață de 25.000 mp dintr-un teren din comuna Apahida, jud. Cluj.

Însă, angajații firmei lui Bene ”au efectuat lucrări miniere constând în decopertare și exploatare balast pe terenul care a făcut obiectul contractului. Pentru lucrările respective nu s-a obținut permis de exploatare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, conform prevederilor Legii nr. 85/2003. Mai mult, lucrările s-au efectuat pe o suprafață mai mare decât cea specificată în contract, motiv pentru care proprietarul terenului, a formulat plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, plângere care face obiectul unuia dintre cele două dosare conexate la prezenta cauză și în care persoana vătămată și-a retras plângerea. De asemenea, terenul nu a fost readus la starea inițială prin acoperirea gropilor rezultate în urma activităților miniere”, arată rechizitoriul.

Mai multe detalii despre acest dosar puteți citi AICI

În baza art. 421 pct. 2 lit. b din Codul de procedură penală admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva sentinţei penale nr. 945/01.07.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o desfiinţează în întregime şi trimite cauza spre rejudecare Judecătoriei Cluj-Napoca. În baza art. 272 C.pr.pen., stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 434 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu să asigure asistenţa juridică a inculpatului, av. P. C., care se va avansa din FMJ. În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, astăzi, 11.02.2022. Document: Hotarâre  179/2022  11.02.2022

arată aoluția pe scurt a instanței

cu referire la Decizia nr. 297/2018 a CCR încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului B.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la executare de activități miniere fără permis sau licență prev. de art. 47 Cp rap la art. 57 al 2 din Legea nr. 85/2003, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunțată prin punerea la dispoziție a hotărârii, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 1.07.2021. Document: Hotarâre  945/2021  01.07.2021

arată soluția pe scurt a Judecătoriei Cluj-Napoca

Recidiva omului de afaceri clujean constă întro condamnare primită în 2016. Atunci Tribunalul București l-a condamnat pe Ioan Bene la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Însă, el era deja fugit în Italia, unde, prin prisma faptului că deține o locuință, a obținut permisiunea de a executa pedeapsa de arest la domiciliu. 

Mai multe detalii despre afacerile lui Ioan Bene puteți citi AICI