//Fostul șef al Federației Share, primul organizator al Untold, rămâne cu 1,8 milioane lei, bani obținuți ilegal EXCLUSIV

Fostul șef al Federației Share, primul organizator al Untold, rămâne cu 1,8 milioane lei, bani obținuți ilegal EXCLUSIV

Curtea de Apel Cluj a decis ca POP I. VLAD, fostul șef al Federației Share – primul organizator al Festivalului Untold – să fie iertat de la plata a 1,8 milioane lei, bani obținuți ilegal. El a fost trimis în judecată în 2019 pentru obținere ilegală de fonduri. Inițial, el a fost condamnat la 3 ani cu suspendare și obligat să plătească 1,8 milioane lei, bani obținuți prin falsificarea unor documente.

Sentința de condamnare poate fi accesată AICI

După ce a contestat decizia de condamnare, Curtea de Apel Cluj l-a iertat de la plata banilor.

Admite apelul declarat de inculpatul PV împotriva sentinţei penale nr. 141/2021 din data de 28 aprilie 2021 pronunţată de Tribunalul Cluj, pe care o desfiinţează în parte, numai sub aspectul măsurii confiscării speciale de la inculpat a sumei de 1.800.000 lei. Rejudecând în aceste limite, înlătură dispoziţia de confiscare specială de la inculpat a sumei de 1.800.000 lei dobândită prin infracţiune. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 13.01.2022.

arată soluția Curții de Apel Cluj

Trebuie reținut faptul că, în situația în care banii au fost obținuți de la Primăria Cluj-Napoca, care a sponsorizat prima ediție a Festivalului Untold, administrația locală clujeană condusă de Emil Boc nu s-a constituit parte civilă în proces. Dacă ar fi făcut acest lucru, primăria ar fi putut să își recupereze banii de la Pop.

Mai mult, Vlad Pop este cofondator și vicepreședinte la Romanian IT, alături de Valentin Maior, consilier local PNL la Primăria Cluj Napoca care este tot cofondator și vicepreședinte la Romanian IT. Aceasta este o asociație condusă de Oana Bouraoui și înglobează mai mulți antreprenori din domeniul IT.

Vlad Pop a fost trimis în judecată în martie 2019, fiind acuzat de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, ”în calitate de președinte al Federației SHARE Cluj-Napoca, în luna decembrie 2014, a prezentat documente false și date inexacte și incomplete (la data de 02.12.2014 a prezentat extrasul de cont nr. 175/01.12.2014 al Băncii Transilvania falsificat, cu aceeași ocazie a omis să evidențieze în cererea de finanțare, în proiect și în celelalte documente împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiștilor pentru programul din 2015, după care la data de 12.12.2014 a prezentat documentul fals privind plata sumei de 452.000 euro către European Event Service), pentru a primi aprobările necesare acordării finanțării nerambursabile de la bugetul local al Primăriei Cluj Napoca pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, prin hotărârea Consiliului Local al Primăriei Cluj Napoca nr. 479/03.12.2014, acțiune care a avut ca și rezultat obținerea pe nedrept, la data de 16.12.2014, a finanțării nerambursabile în sumă totală de 1.800.000 lei”.

Vlad Pop (stânga) și Bogdan Buta, proprietarul festivalului Untold

Pe parcursul procesului, Pop nu a recunoscut în totalitate starea de fapt descrisă de procurori, ci doar acuzațiile de falsificare a celor două înscrisuri și folosirea lor pentru obținerea finanțării pentru primul festival Untold.

A falsificat acte pentru a dovedi cofinanțarea

Potrivit legii, finanțarea nerambursabilă trebuia însoțită de o contribuție de minimum 10% din valoarea totală a finanțării din partea beneficiarului.

În realitate, în contul Federației SHARE Cluj-Napoca, deschis la Banca Transilvania, la finalul zilei de 01.12.2014 era disponibilă doar suma de 1.667,25 lei, extrasul de cont depus la dosarul de finanțare fiind plăsmuit de către inculpatul Vlad Pop pentru a se face dovada existenței contribuției minime a solicitantului.

Cu alte cuvinte, Pop a falsificat un extras de cont pentru a dovedi cofinanțarea.

”Dincolo de prezentarea extrasului de cont falsificat, la momentul depunerii cererii de finanțare și proiectului aferent, inculpatul Pop Vlad a prezentat date inexacte și incomplete, respectiv a omis să evidențieze faptului că, anterior datei de 02.12.2014 federația demarase activitatea de rezervare a artiștilor internaționali, fiind achitată suma de 200.000 euro, pentru a garanta participarea acestora.

Concret, imediat după obținerea concursului Primăriei mun. Cluj-Napoca, care prin aprobarea solicitării Federației Share și emiterea Hotărârii de consiliu nr. 436/14.11.2014 în aproximativ 24 de ore, își manifesta disponibilitatea acordării finanțării nerambursabile acestui solicitant și în considerarea necesității rezervării din timp a artiștilor internaționali pentru asigurarea succesului evenimentului preconizat a avea loc în anul 2015, s-a apelat la o firmă de impresariat din străinătate care pretindea achitarea unui avans în cel mai scurt timp.

De asemenea, plata sumei de 900.000 lei a fost înregistrată în evidența contabilă a Federației SHARE Cluj-Napoca ca și operațiune în curs de clarificare, iar ulterior a fost stornată și reînregistrată ca plată către furnizorul European Event Service.

”Acționând în această modalitate, inculpatul Pop Vlad a reușit să ascundă faptul că activitatea de rezervare a artiștilor a fost începută anterior încheierii contractului de finanțare nerambursabilă de la bugetul local, respectiv în luna noiembrie 2014 eludând astfel dispozițiile art. 4 lit. f din Legea nr. 350/2005, în forma în vigoare la data faptelor, cunoscând imposibilitatea destinării fondurilor nerambursabile unei activități a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanțare.

Astfel, considerăm că se poate concluziona în sensul că activitatea de rezervare a artiștilor pentru Festivalul UNTOLD 2015 a început în luna noiembrie 2014, imediat după adoptarea Hotărârii nr. 436/14.11.2014 privind suplimentarea fondului de urgență, la data de 28.11.2014 fiind efectuată și prima plată în sumă de 200.000 euro, ceea ce înseamnă că, potrivit art. 4 lit. f din Legea nr. 350/2005, fondurile publice nerambursabile solicitate nu mai puteau fi folosite pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015” depus de acesta în numele Federației Share”, arată rechizitoriul.