//Fost șef din cadrul CJ Brașov trimis în judecată de procurorii DNA

Fost șef din cadrul CJ Brașov trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii din cadrul DNA Brașov l-au trimis în judecată pe Ion chiran, fostul șef al Direcției de Pază și Ordine din cadrul CJ Brașov. El este acuzat de abuz în serviciu.

DNA a stabilit că Ion Chiran ar fi prejudiciat instituţia pe care a condus-o, cu peste 5 milioane de lei, arată un comunicat transmis, azi, de DNA În rechizitoriu, procurorii braşoveni susțin că, în perioada 2010-2014, Ion Chiran şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prin faptul că ar fi pus la dispoziţia unei societăţi comerciale, pe care ar fi administrat-o împreună cu o rudă a sa şi care avea ca obiect prestarea unor servicii de protecţie şi pază, în baza unui contract de comodat, un imobil şi un număr de peste 100 angajaţi – foşti agenţi de pază disponibilizaţi de la DPO Braşov.
Pe de altă parte, Chiran ar fi încheiat cu aceeaşi societate mai multe contracte de asociere în participaţiune, care aveau ca obiect derularea în bune condiţii a contractelor de prestări servicii de pază la anumiţi beneficiari ai DPO Braşov, fără iniţierea şi desfăşurarea unei proceduri de licitaţie deschisă.

Clauze contractuale cu iz penal


Chiran ar fi dispus introducerea unor clauze contractuale în aşa fel încât împărţirea rezultatelor financiare să se realizeze aproape exclusiv în beneficiul societăţii respective – iniţial 97%, ulterior 99% din veniturile realizate de asociere, şi ar fi decis nejustificat plata către aceeaşi firmă a unor sume de bani în condiţiile în care serviciile de pază au fost executate în mare parte de agenţi din cadrul direcţiei pe care o conducea.

Și-a văzut de propriul interes

DNA a mai descoperit că inculpatul ,,acţionând cu ştiinţă tot pentru favorizarea propriilor interese, şi-ar fi majorat salariul de bază cu încălcarea prevederilor legale, prin încheierea a patru acte adiţionale la contractul individual de muncă. Prin aceste demersuri, bugetul Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov a fost prejudiciat cu suma totală de 5.026.617 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea administrată de inculpatul Ion Chiran”.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al DPO pentru infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 fapte), şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.Totodată, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin lui Ion Chiran. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză, precizează comunicatul DNA.