Institutul Național al Patrimoniului (INP) este o instituție subordonată Ministerului Culturii. Atât de subordonată încât, anul acesta, a acordat două licitații în valoare de aproximativ 1 milion lei, fără TVA, unei societăți legate ombilical de un fost secretar de stat de la Ministerul Culturii. S-a organizat o licitație publică, dar, la fel de bine, reprezentanții INP s-ar fi putut lipsi de această corvoadă. Este vorba de firma Utilitas, conectată la fostul secretar de stat din Ministerul Culturii, Hegedüs Csilla.
În luna septembrie 2020, INP a acordat un contract în valoare de aproape 800.000 lei, fără TVA, firmei Utilitas. A fost singura societate interesată îndeajuns încât să depună o ofertă. Până de curând, societatea i-a aparținut lui Szabó Bálint-György, tatăl fostului secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii, clujeanca Hegedüs Csilla. Numai în cursul acestui an societatea Utilitas a câștigat trei contracte în valoare de peste 1,3 milioane lei, fără TVA. Două dintre contracte au venit pe filiera Institutului Național al Patrimoniului, iar cel de-al treilea de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Electric cu Csilla
Csilla Hegedus a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, pe vremea când ministru era Kelemen Hunor. Ea a ocupat funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național ( AFCN ). În momentul de față, alături de tatăl ei, conduce fundația Transylvania Trust. Această fundație se ocupă de administrarea și reabilitarea Castelului Banffy din Bonțida. Fundația Transylvania Trust se ocupă și de închirierea spațiului în care s-au desfășurat edițiile Electric Castle, unul dintre cele mai titrate festivaluri din România.
Pe vremea când ocupa cele două funcții, de șef al AFCN și președinte al fundației Transylvania Trust, Hegedus și-a acordat 1,5 milioane de euro pentru reabilitarea Castelului Banffy. Asta în situația în care domeniul Banffy din Bonțida a fost concesionat de administrația comunei Bonțida prințului Charles.
Firma Utilitas se ocupă, ca principal domeniu de activitate, de restaurarea de monumente. Prin intermediul acestei firme, tatăl lui Hegedus a câștigat contracte de milioane de lei de la diferite instituții de stat. Spre exemplu, această societate a primit contractele de restaurare pentru Ruinele cetăţii Károlyi, Biserica Evanghelică din Bistrița Năsăud, Castelul Károlyi din Satu Mare, Casa Kós Károly din Cluj Napoca, etc.
Ce mai poate fi un fost secretar de stat!
Fostul secretar de stat se poate mândri că are patrimoniul la degetul mic!
De-a lungul timpului, Hegedüs Csilla a ocupat funcțiile de:
-secretar general adjunct în secretariatul general al UDMR,
-șefa departamentului pentru cultură al UDMR,
-vicepreședintele organizației de femei a UDMR
-consilierul personal al lui Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii
-secretar de stat la Ministerul Culturii
-membru al juriului internațional al Uniunii Europene (DG EAC) și Europa Nostra privind patrimoniul cultural,
-consultant de specialitate în probleme de management al patrimoniului cultural al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României,
-profesor asociat al Cursului postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu specializarea Managementul patrimoniului construit.-membru în board-urile Europa Nostra, ICOMOS România, ACCR Franța, Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie.
Contractul de dată recentă, la care facem referire, se numește ”Elaborare studii de fundamentare și investigații în vederea întocmirii proiectului de consolidare, restaurare și punere în valoare a obiectelor Tronsoanele 1-6, Tronsoanele 8-23, Tronsonul 25, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor și Turnul Croitorilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frânghierilor, Bastionul Măcelarilor, Bastionul Cositorarilor și Bastionul Castaldo din cadrul obiectivului „Fortificațiilor Cetății Sighișoara”, cod LMI MS-II-a-A-15805”, iar valoarea cu care a fost atribuit firmei Utilitas a fost de 785,627.13 lei, fără TVA.