//Dosar DNA Mureș făcut praf! Fost deputat PSD de Mureș achitat definitiv EXCLUSIV

Dosar DNA Mureș făcut praf! Fost deputat PSD de Mureș achitat definitiv EXCLUSIV

Toți inculpații dintr-un dosar trimis în judecată de procurorii DNA Mureș au fost achitați definitiv. Cei implicați au fost acuzați de fraudarea fondurilor europene.

Este vorba despre Liviu Timar, fost deputat PSD și fost șef al Direcției Agricole Mureș, precum și de POP IOAN administrator al firmei Ceragrim SRL.

”În esență, acuzațiile aduse clientului nostru au constat în faptul că ar fi solicitat în numele societății pe care o administra, bine cunoscută la nivelul județului Mureș, subvenții din bugetul UE pentru cultivarea mai multor suprafețe de teren, în condițiile în care, acele suprafețe de teren ar fi fost cultivate cu plante modificate genetic, contrar interdicțiilor prevăzute în legislația națională și europeană. Totodată, i s-a mai imputat faptul că i-ar fi dat celuilalt inculpat din dosar, director în cadrul unei agenții județene, o serie de foloase necuvenite, astfel încât acesta să își îndeplinească în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, prin întârzierea efectuării unor controale tematice la respectiva societate. Urmărirea penală a fost începută în 2014 și a fost efectuată de DNA Mureș, în cauză fiind dispuse inclusiv măsuri preventive. Parcursul acestuia a fost unul complicat și îndelungat, însă în anul 2019, Tribunalul Mureș a constatat că nici una din acuzațiile aduse inculpaților nu sunt întemeiate, drept pentru care a dispus achitarea. Soluția de achitare a fost menținută de Curtea de Apel Tg. Mureș prin decizia din data de 15.12.2021”, au precizat avocații de la SCA Iordăchescu și Asociații.

DNA Mureș a emis următorul comunicat de presă.

În perioada 2012-2014, Direcţia pentru Agricultură Mureş a efectuat un număr de 7 controale, la firma administrată de inculpatul Pop Ioan, în urma cărora inculpatul Timar Liviu a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg îngrășăminte, 184 litri pesticide și 7 saci de sămânță porumb, în valoare totală de 88.366 lei.
Aceste foloase necuvenite au fost primite de inculpatul Timar Liviu, atât în legătură cu exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor sale, de serviciu, dar și pentru a întârzia efectuarea unor controale la firma inculpatului Pop Ioan, controale care urmau să stabilească dacă această societate cultivă sau nu soia modificată genetic.
Acest lucru urma să permită inculpatului Pop Ioan să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea  controalelor.
Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziţia comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor, din datele de 30 iulie 2014 şi 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia.
Pe parcursul anilor 2013 şi 2014, inculpatul Pop Ioan, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a desfăşurat activităţi cu organisme modificate genetic (sămânţă şi culturi de soia) fără a solicita şi a obţine autorizaţiile prevăzute de reglementările specifice.
La data de 08 aprilie 2013, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru terenuri însumând o suprafață totală de 114,54 ha în anul 2013, pentru care a primit cu titlu de subvenții suma totală de 74.239,1 lei.
 Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională, în fapt suprafeţele fiind cultivate cu soia modificată genetic.
La data de 09 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat  către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru o suprafață totală de 111,19 ha în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.

arată comunicatul DNA Mureș de la data trimiterii în judecată

Soluția de achitare emisă de Curtea de Apel Mureș poate fi accesată AICI