Primăria Cluj-Napoca a pierdut fondul procesului deschis împotriva lui Vlad Pop și a Federației Share. Prin intermediul lui Pop și a federației Share a fost delapidată suma de jumătate milion de euro din fonduri publice. Cu acești bani a fost finanțată prima ediție a Festivalului Untold. Pop a fost condamnat la 3 ani cu suspendare și la plata a 1,8 milioane lei, iar fundația a intrat în insolvență. În ianuarie 2022, Primăria Cluj-Napoca a deschis un proces împotriva lui Pop și a fundației. Procesul a fost pierdut pentru că juriștii primăriei clujene s-au prefăcut că intenționează să recupereze banii.
Judecătorul Mihai Ivanciuc de la Tribunalul Cluj a decis să respingă cererea de chemare în judecată formulată de Primăria Cluj-Napoca în ianuarie 2022 împotriva Federației Share și a lui Vlad Pop. El a condus federația în perioada în care Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului. Cu această ocazie, primăria a plătit din fonduri publice organizarea festivalului Untold.
Cererea de chemare în judecată face parte dintr-un șir de procese deschise de administrația locală împotriva lui Pop și Share. În toate aceste dosare reprezentanții autorității au făcut tot posibilul pentru ca Pop să scape cât mai ușor, ceea ce s-a și întâmplat. El a fost condamnat cu suspendare și obligat să plătească 1.800.000 lei.
Pentru recuperarea acestei sume, Primăria Cluj-Napoca a deschis un proces de „acțiune în răspundere delictuală”. Chiar dacă Pop este condamnat, juriștii administrației au reușit să piardă.
Constată ca fiind perimată cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanţii MUNICIPIUL CLUJ NAPOCA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ NAPOCA, în contradictoriu cu pârâţii POP VLAD şi FEDERAŢIA SHARE. Respinge ca fiind neîntemeiate cheltuielile de judecată solicitate prin întâmpinare de către pârâtul POP VLAD. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la pronunţare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţie prin mijlocirea grefei, azi, 12.11.2024.
arată soluția pe scurt a instanței.
Codul de Procedură Civilă arată la art. 416 că perimarea cererii de chemare în judecată are loc atunci a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii, timp de 6 luni.
Cu alte cuvinte, administrația locală nu a făcut niciun demers, timp de jumătate de an, pentru a își arăta interesul în continuarea cauzei.
Ce spun procurorii despre delapidarea pentru Untold
Vlad Pop a fost trimis în judecată în martie 2019, fiind acuzat de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului, ”în calitate de președinte al Federației SHARE Cluj-Napoca, în luna decembrie 2014, a prezentat documente false și date inexacte și incomplete (la data de 02.12.2014 a prezentat extrasul de cont nr. 175/01.12.2014 al Băncii Transilvania falsificat, cu aceeași ocazie a omis să evidențieze în cererea de finanțare, în proiect și în celelalte documente împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiștilor pentru programul din 2015, după care la data de 12.12.2014 a prezentat documentul fals privind plata sumei de 452.000 euro către European Event Service), pentru a primi aprobările necesare acordării finanțării nerambursabile de la bugetul local al Primăriei Cluj Napoca pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, prin hotărârea Consiliului Local al Primăriei Cluj Napoca nr. 479/03.12.2014, acțiune care a avut ca și rezultat obținerea pe nedrept, la data de 16.12.2014, a finanțării nerambursabile în sumă totală de 1.800.000 lei”.
Pe parcursul procesului, el nu a recunoscut în totalitate starea de fapt descrisă de procurori, ci doar acuzațiile de falsificare a celor două înscrisuri și folosirea lor pentru obținerea finanțării pentru primul festival Untold.
Cum au fost delapidați banii
Vlad Pop, în calitate de președinte al Federației Share, și Bogdan Buta, directorul fundației și actualul proprietar al festivalului Untold, au realizat demersuri pentru organizarea primei ediții a Untold prin intermediul unor fonduri publice nerambursabile.
În 2014, au făcut o cerere la Primăria Cluj-Napoca în care cereau aproximativ 1,5 milioane euro pentru organizarea festivalului „All City festival” care, ulterior, avea să devină Untold.
După o perioadă, Pop a mai formulat o cerere în numele Federației Share, în care cerea 2.000.000 lei, pentru a plăti rezervările cerute de artiștii care au venit la prima ediție a festivalului.
Finanțarea nerambursabilă trebuia însoțită de o contribuție de minimum 10% din valoarea totală a finanțării din partea beneficiarului.
În realitate, în contul Federației SHARE Cluj-Napoca, deschis la Banca Transilvania, la finalul zilei de 01.12.2014 era disponibilă doar suma de 1.667,25 lei, extrasul de cont depus la dosarul de finanțare fiind plăsmuit de către inculpatul Vlad Pop pentru a se face dovada existenței contribuției minime a solicitantului.
Cu alte cuvinte, Pop a falsificat un extras de cont pentru a dovedi cofinanțarea.
”Dincolo de prezentarea extrasului de cont falsificat, la momentul depunerii cererii de finanțare și proiectului aferent, inculpatul Pop Vlad a prezentat date inexacte și incomplete, respectiv a omis să evidențieze faptului că, anterior datei de 02.12.2014 federația demarase activitatea de rezervare a artiștilor internaționali, fiind achitată suma de 200.000 euro, pentru a garanta participarea acestora.
Concret, imediat după obținerea concursului Primăriei mun. Cluj-Napoca, care prin aprobarea solicitării Federației Share și emiterea Hotărârii de consiliu nr. 436/14.11.2014 în aproximativ 24 de ore, își manifesta disponibilitatea acordării finanțării nerambursabile acestui solicitant și în considerarea necesității rezervării din timp a artiștilor internaționali pentru asigurarea succesului evenimentului preconizat a avea loc în anul 2015, s-a apelat la o firmă de impresariat din străinătate care pretindea achitarea unui avans în cel mai scurt timp.
De asemenea, plata sumei de 900.000 lei a fost înregistrată în evidența contabilă a Federației SHARE Cluj-Napoca ca și operațiune în curs de clarificare, iar ulterior a fost stornată și reînregistrată ca plată către furnizorul European Event Service.
”Acționând în această modalitate, inculpatul Pop Vlad a reușit să ascundă faptul că activitatea de rezervare a artiștilor a fost începută anterior încheierii contractului de finanțare nerambursabilă de la bugetul local, respectiv în luna noiembrie 2014 eludând astfel dispozițiile art. 4 lit. f din Legea nr. 350/2005, în forma în vigoare la data faptelor, cunoscând imposibilitatea destinării fondurilor nerambursabile unei activități a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanțare.
Astfel, considerăm că se poate concluziona în sensul că activitatea de rezervare a artiștilor pentru Festivalul UNTOLD 2015 a început în luna noiembrie 2014, imediat după adoptarea Hotărârii nr. 436/14.11.2014 privind suplimentarea fondului de urgență, la data de 28.11.2014 fiind efectuată și prima plată în sumă de 200.000 euro, ceea ce înseamnă că, potrivit art. 4 lit. f din Legea nr. 350/2005, fondurile publice nerambursabile solicitate nu mai puteau fi folosite pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015” depus de acesta în numele Federației Share”, arată rechizitoriul.
Primăria Cluj-Napoca păcălită și fără pretenții
În motivarea deciziei de condamnare a lui Vlad Pop, scrie că administrația locală a refuzat să se constituie parte civilă în dosar pentru solicita daune.
”Reținem în acest sens, că inculpatul a acționat în scopul inducerii în eroare a autorității finanțatoare, manoperele desfășurate urmărind tocmai eludarea condițiilor de acordare a finanțării, inculpatul plăsmuind în fals anumite documente, omițând să informeze primăria despre demersurile realizate anterior perioadei contractuale, fiind determinat să obțină o finanțare considerabilă pentru acest proiect, chestiunile invocate privind termenele scurte stabilite, caracterul incorect al procedurii de decontare ori defectuozitatea legislației în domeniu neputând justifica un astfel de mod de a acționa, indiferent de scopul nobil urmărit și anume, punerea mun. Cluj-Napoca pe harta lumii printr-un festival de anvergură. Bugetul Primăriei mun. Cluj-Napoca a fost în mod evident prejudiciat, chiar dacă această instituție nu a dat curs solicitării de constituire de parte civilă, chestiune care nu este în măsură a diminua periculozitatea faptelor. În plus, vom reține vârsta relativ tânără a inculpatului, pregătirea școlară și profesională, implicarea în activități lucrative, lipsa antecedentelor penale și recunoașterea parțială a faptelor”, se arată în motivarea judecătorească.