//Cu delapidări și mită la CV, Eugen Cecan repus în funcția de șef al DRDP Cluj !

Cu delapidări și mită la CV, Eugen Cecan repus în funcția de șef al DRDP Cluj !

Clujeanul Eugen Cecan este unul dintre mai vechi directori de la DRDP Cluj. Atât de vechi încât de el s-au ”lipit” dosare de luare de mită și delapidare. Însă este atât de bine înșurubat în funcție, încât conducecerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii rutiere (CNAIR) l-a revocat pe Cecan din funcția de director general regional al DRDP Cluj, doar pentru a-l numit în funcția de director regional al aceluiași DRDP Cluj. Nu este o greșeală, ci o jonglerie cu organigrama instituției!

Eugen Cecan

Pe Moșia lui Cecan au disjuns procurorii

Din rechizitoriul procurorilor clujeni rezultă clar exploatarea muncitorilor angajați la CNAIR – DRDP Cluj în folosul intereselor familiei directorului Eugen Cecan.

Se cunoaște și faptul că muncitorii de la Secțiile de Drumuri Naționale Maramureș și Sălaj au fost aduși la coasă sau la defrișarea pășunilor fermei de la Vultureni, care aparține familiei inculpatului Cecan Eugen, pentru a putea încasa subvențiile de la APIA Cluj, însă și muncitorii de la SDN Bistrița Năsăud au prestat activități la ferma directorului DRDP Cluj.

Reprezentanții  APIA Cluj au refuzat plata subvențiilor pentru terenul agricol, în speța de față pășuni, deoarece acestea nu erau curățate de vegetația care a crescut.

”Astfel, deplasarea în localitatea Vultureni s-a realizat în ziua de 30.09.2014, muncitorii lucrând în acea zi și în următoarea (01.10.2014) iar în dimineața celei de-a treia zile au plecat spre domiciliile lor întrucât vremea nu era prielnică pentru prestarea acelor activități”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, cei patru muncitori au fost aduși la Vultureni, de la Rodna, județul Bistrița Năsăud, de către șeful lor, numitul Teodor Cozma, până la Dej, de unde au fost preluați de șoferul DRDP Cluj, Ioan Bucur, cu un microbuz de culoare albastră, având numărul de înmatriculare B44PHS, cu care i-a transportat până la Vultureni.

Procurorii susțin că trei muncitori, respectiv Tofan, Bîrta și Avram au fost pontați prezenți la serviciu în zilele în care au lucrat la ferma directorului Cecan, din localitatea Vultureni. Al patrulea, Bâzga Dorel deși se afla în concediu de odihnă, se pare că a ales să meargă să curețe pășunile fermei directorului DRDP Cluj.

Anchetatorii spun că cel care i-a dat dispoziție șefului Districtului de Drumuri Naționale Rodna, Teodor Cozma, a fost chiar șoferul lu Cecan, martorul Anghel Pop, care a spus tot la audieri.

”Fiind întrebat de către procuror de ce am ales muncitorii de la districtul Rodna să vină să lucreze la fermă și dacă țin minte să fi discutat cu șeful de district de la Rodna despre trimiterea unor muncitori să lucreze la fermă, menționez faptul că nu eu am ales muncitorii ca să vină să lucreze la fermă și nu mai țin minte dacă am discutat sau nu cu șeful de district de la Rodna să trimită muncitorii, însă dacă am discutat cu acesta am făcut-o pentru că m-a pus domnul Cecan. Știu că pe șeful de district de la Rodna îl cheamă Teo și știu că au fost muncitori de la acest district care au lucrat la fermă însă nu știu cum au ajuns în Vultureni și nici câte zile au lucrat”, a declarat șoferul lui Cecan.

Nici dotările DRP Cluj nu au ascăpat nefolosite în scopuri personale, astfel, în rechizitoriu se arată că muncitorii care lucrau la ferma familiei Cecan se foloseau de dotările DRDP Cluj ca de ale lor.

Motocositoarele erau tot ale statului

Dacă aveau nevoie de o motocositoare marca Stihl, căutau pe la districtele rutiere până aflau care are și mergeau și o luau. Șeful districtului de Drumuri Naționale de la Dej a povestit o astfel de întâmplare.

”În privința motocositoarelor știu că i-am dat o motocositoare marca Stihl, domnului Avram Ionică (șoferul lui Cecan – n.n.) care acum lucrează la Regională dar înainte lucrase la SDN Cluj și se ocupa de partea de mecanizare iar el mi-a restituit-o după aproximativ 2 luni. Știu că i-am dat motocositoarea lui Avram în perioada verii însă nu mai țin minte luna. … Bunul fiindu-mi restituit după insistențele mele, în stare de funcționare, însă nu mi-a spus la ce a folosit-o”, a declarat șeful Districtului de Drumuri Naționale de la Dej, Adrian Ovidiu Chiorean.

Șoferul directorului inculpat pentru delapidare Cecan Eugen, a făcut câteva precizări și în această situație: ”Menționez faptul că eu am luat motocositoarea de la Chiorean după ce directorul Cecan mi-a spus în mod concret să iau motocositoarea de la Chiorean și să o duc la fermă însă eu nu știu dacă Cecan discutase înainte cu Chiorean”.

Potrivit procurorilor, în perioada 30.09.2014-2.10.2014, martorii Aron Tofană, Ioan Bârta, Dorel Bazga și Filon Avram s-au deplasat în localitatea Vultureni, unde au realizat mai multe lucrări de curățare a pășunilor.

Un alt șef, de data asta șeful adjunct al Secției de Drumuri Naționale Sălaj, Mateaș Loghin își căuta motocositoare care se afla la ferma de la Vultureni.

Iată stenogramele convorbirilor dintre cei doi protagoniști:

Mateaș Loghin: Io îs în Cluj, și îmi cam trebuie treaba pe aici, am înțeles că ai adus motocoasa aia?
Avram Ioan: Nu, nu, nu pentru că nu știu care îi.
Mateaș: Păi îi Hitaki mă, tot îl duc eu pe acolo, da îi cineva să mi-o scoată afară?
Avram: Da, da, îs băieții în spate acolo.
Mateaș: Pe cine trebuie să caut?
Avram: Adi … Nu, nu, de am adus a Dej-ului.
Mateaș: Am înțeles.
Avram: Da asta o fost mai, a Dej-ului a avut Steel.
Mateaș: Da, a noastră-i îi Hitaki … prin zonă.

Dintr-o altă interceptare reiese că Eugen Cecan nu ar fi la prima ”greșeală” de acest gen.

În data de 13 octombrie 2014, directorul Eugen Cecan este interceptat în timp ce vorbește cu Cosmin Cordoș, poreclit „Coca”.
La momentul respectiv, utilajul unui district de la Drumurile Naționale din Sălaj, se afla la ferma directorului Cecan. Utilajul nu a fost închiriat și nici nu s-a plătit niciun leu utilizarea acestuia.

Coca: Bine, vai da ce taie ăla de fain.
Cecan Eugen: Ce?
Coca: Brici merge cu ăla, cu șmecheria aia.
Cecan Eugen: Du-te …
Coca: Oi, oi.
Cecan Eugen: Are viteză?
Coca: Da, mai tare ca alelalte.
Cecan Eugen:Atunci mai aducem unu și într-o săptămână gătăm, nu?
Coca: Da păi pla aici, în două ore îi gata, nici nu are ce lucra două ore.

Imobiliarele lui Cecan

Eugen Cecan s-a implicat și în afaceri imobiliare cu soții Marius și Steluța Cătăniciu în comuna Florești. Ei au fost asociați cu un om de afaceri din domeniul imobiliarelor, FEKETE NICORICI ZOLTAN SEBASTIAN pe numele căruia au fost depuse câteva plângeri penale. În 2014, Tribunalul Cluj l-a condamnat la trei ani cu suspendare pe FEKETE NICORICI ZOLTAN SEBASTIAN pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Însă, procurorii mai aveau un dosar penal împotriva lui Fekete, deschis în urma unei plângeri depuse de ANAF Cluj în urmă cu mai bine de cinci ani. Însă, abia acum, procurorii clujeni au dispus clasarea dosarului, soluție menținută și de judecători.

Constructorul clujean Fekete Nicorici împreună cu liberalii Steluța și Marius Cătăniciu, precum și cu șeful DRDP Cluj, Eugen Cecan, au construit în comuna Florești mai multe apartamente. Finalizarea proiectului imobiliar a coincis și cu intrarea firmei constructoare, SC Monobloc, în insolvență, pentru ca ulterior să se declare falimentul. În momentul de față, în cadrul procesului de faliment, lichidatorul atrage răspunderea patrimonială asupra lui Nicorici și a unui partener minoritar din cadrul Monobloc, turdeanul LAZSADI SZABOLCS. Cu toate acestea, la scurt timp înainte de a fi declanșată procedura de insolvență asupra acestei societăți, din structura acționariatului făcea parte și atualul șef al DRDP Cluj, Eugen Cecan, care a primit o parte din acțiunile societății de la Fekete.

“Subsemnatul Fekete-Nicorici Zoltan-Sebastian, am hotărât să cesionez la valoarea nominală 9 părți sociale a 10 lei, în valoare de 90 lei, în favoarea dlui Cecan Eugen. Pentru părțile sociale cedate am fost depăgubit la valoarea nominală, astfel încât nu mai am nicio pretenție față de cesionar. Asociații declară că au luat cunoștință de situația financiară a societății și de clauzele contractului și statutului de societate la care aderă cu următoarele modificări: participarea la capitalul social, părți sociale, profit și pierderi. Capitalul social subscris și vărsat este de 200 lei, divizat în 20 părți sociale egale a 10lei fiecare, care se repartizează astfel: Fekete-Nicorici Zoltan-Sebastian – 9 părți sociale- 90lei;- Lazsadi Szabolcs – două părți sociale – 20lei;- Cecan Eugen – 9 părți sociale – 90lei. Articolul din actul constitutiv referitor la participarea la beneficii și pierderi va avea următorul conținut: Partea fiecărui asociat la beneficii și pierderi este:- Fekete-Nicorici Zoltan-Sebastian – 45%;- Lazsadi Szabolcs – 10%;- Cecan Eugen – 45%.”, se arată într-un număr din 2007 al Monitorului Oficial.

Eugen Cecan implicat în dosarul penal al fostului șef CJ Cluj

Fostul șef al DRDP Cluj, Eugen Cecan, a fost implicat și în dosarul penal al fostului șef al consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu. PĂotrivit denunțătorului Răzvan Pop, fostul consilier al lui Uioreanu, Cecan i-a cerut directorului firmei Diferit SRL să-i ducă președintelui CJ CLuj 10.000 de euro. Banii au fost testați cu ultraviolete înainte de a fi predați lui Uioreanu.

În 2012 și 2013, DRDP Cluj a semnat cu SC Diferit contractul de deszăpezire a drumurilor naționale din regiune în valoare de peste două milioane de euro. ”(…) tot în acea perioadă din toamna 2012, probabil în octombrie, la sediul Cluj, s-a prezentat numitul Vădean, director al firmei Diferit S.R.L., care a lăsat la secretara preşedintelui Uioreanu un plic maro în care se afla suma de 45 000 de lei. Secretara aştepta să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. De faţă era şi secretara M.L.. S-a constatat că în plic se afla suma de 45 000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii. Pentru că nu aveam datele necesare şi secretara nu a ştiut să mă lămurească cu nimic, am luat decizia de a cumpăra un bec cu ultraviolete pentru a verifica banii. Am văzut că totul este în regulă şi i-am spus preşedintelui că banii nu sunt marcaţi. La circa două zile am aflat că numitul Cecan Eugen, director la C.N.A.D.R. i-a cerut omului de afaceri ce deţine firma Diferit să aducă preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj suma de 10 000 euro sau echivalent în lei în regim de urgenţă, banii fiind necesari preşedintelui”, arată Pop în denunț. 

În acest dosar, nici un procuror nu s-a atins de Cecan.

Cecan a semnat că DRDP Cluj nu are ce face cu vilele de protocol

Un alt dosar penal care i-a șuierat lui Cecan pe la ureche este cel în care Dorin Debuceanu (fost șef CNADNR), a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fals şi conflict de interese. El este acuzat de procurori că prin vânzarea unor imobile din Cluj Napoca a cauzat un prejudiciu de peste un milion de euro. Chiar dacă procurorii nu au menţionat explicit, în această afacere sunt implicaţi şi foştii şefi ai DRDP Cluj, Eugen Cecan şi Mircea Cătăniciu. 

Procurorii arată că “în cursul anului 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, în calitate de director general al C.N.A.D.N.R. şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren în suprafaţă de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii situate în localităţile Cluj-Napoca şi Feleac, jud. Cluj către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), în condiţiile în care valoarea de piaţă reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro. Inculpatul a luat această decizie în mod nelegal întrucât nu exista iniţiativa consiliului de administraţie al companiei, aprobarea adunării generale a acţionarilor şi mandatul special din partea Ministerului Transporturilor. Pentru a înlătura aceste lipsuri, inculpatul a falsificat hotărârea şedinţei consiliului de administraţie şi procesul verbal aferent acestei şedinţe din data de 29 iulie 2008, consemnând, în mod nereal, că membrii consiliului de administraţie au aprobat înstrăinarea imobilelor companiei. De asemenea, Debucean Dorin Gavril a pus această hotărâre astfel falsificată la dispoziţia comisiei de licitaţie constituite în vederea vânzării imobilelor. În demersul său, Debucean Dorin Gavril a fost ajutat de inculpata Istrate Natalia Alina, director general adjunct al C.N.A.D.N.R., a dispus întocmirea unor note de fundamentare, a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor o notă de fundamentare şi a redactat caietul de sarcini, fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie. De asemenea, în cursul anilor 2007 şi 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, în calitate de director general adjunct al C.N.A.D.N.R. şi director general, a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către Sucursala din Oradea a unei societăţi comerciale din Budapesta şi apoi a aprobat plăţile către această firmă în condiţiile în care, în ultimii 5 ani, a avut relaţii comerciale cu această societate comercială care i-au adus beneficii”, arată o parte din rechizitoriul întocmit. De asemenea, în dosarul deschis, CNADNR-ul s-a constituit parte civilă cerându-le celor doi foşti directori peste 3,1 milioane de euro şi 544.388 de lei, reprezentând contravaloarea redevenţei achitate în avans pentru terenurile situate în localitatea Cluj-Napoca, pe care au fost construite imobilele înstrăinate fraudulos. Pentru a recupera prejudiciul creat, procurorii au pus sechestru pe averea lui Debuceanu şi Istrate.

Imobilele respective au fost case de protocul pentru DRDP Cluj, iar în nota de fundamentare semnată de Eugen Cecan se arată că administraţia judeţeană nu prea are ce face cu ele. Drept pentru care, în urma licitaţiei casa de la nr, 2A (formată din parter, etaj şi mansardă, cu 10 camere, birouri, spaţii şi băi) a fost vândută pentru 516.000 de lei. cea de la nr. 2B (patru camere, garaj, terasă, mansardă) a fost vândută pentru 158.000 de lei, iar celelalte două imobile (cu câte 4 camere, garaje şi mansardă) au fost vândute pentru aproximativ 300.000 de lei. Însă, cel mai mic preţ din această tranzacţie l-a avut casa din Feleac (3 camere şi terenul aferent) care a fost vândută cu 1.000 de lei.

La scurt timp după această tranzacţie, firma orădeană a revândut casele la preţul pieţei şi apoi a fost radiată.

140 de milioane de euro pentru o centură

Un alt proiect problematic în care a fost implicat Eugen Cecan este cel al centurii ocolitoare Vâlcele – Apahida. În perioada în care Cecan a ocupat funcția de șef al DRDP Cluj  Eugen Cecan, el a aprobat majorarea prețului centurii din cauza unei reactualizări a indicilor tehnico-economici. Vinovaţii pentru banii aruncaţi în plus pe acest proiect se găsesc în şefii comisiilor din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi şefii care s-au perindat prin structura regională DRDP Cluj. De la punerea lui pe hărtie, proiectul centurii ocolitoare Vâlcele Apahida a pendulat între CNADNR, ca ordonator principal de credite, şi DRDP Cluj care structură regională care s-a ocupat de mersul şi supravegherea proiectului.

“Capul de afiş” al spectacolului ar putea fi Mircea Pop, care, pe rând, s-a ocupat de proiectarea centurii pe actualul traseu când era în cadrul societăţii DP Consul (firma care a asigurat proiectarea centurii), iar ulterior a fost şeful CNANDR. În final, valoarea acestui proiect a fost de aproximativ 140 de milioane de euro!

 

Incompatibilitate fără nici o urmare

Fostul șef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, s-a aflat în stare de incompatibilitate pe vremea când a fost consilier judeţean.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate precizează că între 29 ianuarie 2013 şi 28 mai 2014, el a deţinut, simultan, funcţiile de consilier judeţean şi de şef al Direcţiei de Drumuri, lucru interzis de lege. Decizia luată de ANI a fost contestată de Cecan în instanţă însă Curtea de Apel Cluj a decis că actul administrativ întocmit de Agenţie este legal, respingând acţiunea fostului consilier judeţean.