//Contracte de aproape 4 milioane lei merg la Euro Strada, firma familiei lui Vasile Țibre, șef la Finanțele Publice Brașov

Contracte de aproape 4 milioane lei merg la Euro Strada, firma familiei lui Vasile Țibre, șef la Finanțele Publice Brașov

Luna trecută, Primăria Brașov a semnat două contracte cu firma Euro Strada, controlată de familia Țibre, pentru întreținerea și repararea străzilor din Municipiul Brașov. Valoarea lor totală este de ‭3,900,001.69 lei, fără TVA.

Cele două contracte fac parte ‬dintr-un acord semnat între administrația locală brașoveană și firmele MORANI CONSTRUCT, EURO STRADA și VALDEK IMPEX S.R.L. Valoarea totală a contractului cadru este de 186,168,558.66 lei, fără TVA, contractul fiind atribuit în august anul trecut. Firma Euro Strada îi aparține familiei Țibre: Angela și Florin. Ea este soția lui Vasile Țibre, directorul DGRFP Brașov, iar Florin este fiul lor.

Printre atuurile lui Vasile Țibre se numără faptul că este prieten cu Aristotel Căncescu (baron PNL din Brașov și fost șef al Consiliului Județean Brașov – condamnat pentru corupție), Constantin Niță (PSD-ist brașovean și fost ministru, condamnat definitiv pentru corupție)  sau George Scripcaru, fostul primar al Brașovului. În general, firma familiei Țibre, Euro Strada, se ocupă de asfaltări; atât de bine încât în ultimii ani a acumulat contracte în valoare de aproximativ 35 milioane de euro.

Declarația de avere al lui Vasile Țibre

O altă societate cu care Primăria Brașov a semnat luna trecută unul dintre contractele subsecvente pentru întreținerea străzilor este Recon. Firma îi aparține omului de afaceri Marian Petcu, unul dintre denunțătorii Liei Olguța Vasilescu la DNA pe vremea când era primar în Craiova.

Care sunt străzile pe care le asfaltează firma familiei Țibre

Potrivit descrierii licitației, străzile din Municipiul Brașov pe care le va asfalta firma familiei Țibre sunt următoarele:

Străzile din partea nordică delimitate de str. Zizinului, Toamnei, M.Kogălniceanu, Iuliu Maniu (sector Hidromecanica – str.Al.I.Cuza), str.Al.I.Cuza, Avram Iancu, str.Stadionului (sector str.Avram Iancu – str.Lunga), Calea Făgărașului

În Lotul I se includ toatele elementele geometrice ale străzilor: Zizinului, Toamnei, M.Kogălniceanu, inclusiv intersectiile.

Prietenii lui Vasile Țibre au probleme penale

Recent, Aristotel Căncescu, fostul șef al CJ Brașov, a fost condamnat de instanța de fond. Este unul dintre traseiștii politici ai Brașovului ( a fost la FSN, PD și PNL și a încercat și cu ALDE).  

În aprilie 2020, judecătorii de la dosarul de fond l-au condamnat pe Căncescu la 7 ani de pușcărie, dar el a făcut apel la această decizie. În același dosar, fostul deputat de la Partidul Conservator, Ion Diniță, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare. De asemenea, Căncescu și Diniță ar trebui să plătească un prejudiciu de 40 milioane lei.

Aristotel Căncescu

Potrivit procurorilor DNA, obiectul dosarului îl reprezintă fapte desfășurate în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014, fiind legate de activitatea inculpaţilor Căncescu Adrian Aristotel, preşedintele al Consiliului judeţean Brașov şi Ispas Radu Petru, administrator public al judeţului Brașov, care şi-au folosit funcția publică de autoritate locală pentru interesele proprii și ale firmelor SC Gotic SA ( reprezentată de Ion Diniță) și SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau. Aceste două firme „de casă” dețineau cvasi – totalitatea contractelor derulate cu CJ Brașov, întrucât le erau acordate preferențial, prin încredințare directă, ca urmare a dispoziției inculpatului Căncescu Andrei Aristotel. (Citește aici din rechizitoriul cazului)

Constantin Niță, un alt apropiat al lui Vasile Țibre, a fost condamnat în urmă cu doi ani pentru corupție. În cazul brașoveanului Niță, care a ocupat și funcția de ministru al Energiei, sentința de patru ani cu executare a venit de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cu toate acestea, pe 19 decembrie 2018, fostul ministru Constantin Niţă a fost eliberat din închisoare pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei sale. Decizia a fost luată în baza hotărârii Curţii Constituţionale privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ. Niță a mai depus o contestație la ÎCCJ, însă, de această dată, spre finele lunii trecute instanța a respins acțiunea.

Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de contestatorul Niţă Constantin, împotriva deciziei penale nr. 35 din data de 25 februarie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători în dosarul nr. 3201/1/2018. În temeiul art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală obligă contestatorul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art.275 alin. (6) din Codul procedură penală onorariul apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales pentru contestator, în sumă de 80 lei rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 octombrie 2020.

arată soluția ÎCCJ
Constantin Niță

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi.

Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme – parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

„În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, susţineau procurorii.

Fostul primar liberal al Brașovului, George Scripcaru, are și el probleme de natură penală după ce a pierdut alegerile din acest an. El este acuzat de procurorii DNA de șantaj.

George Scripcaru

Procurorii DNA Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 octombrie 2020, față de fiecare dintre inculpații:

SCRIPCARU GEORGE, primar în exercițiu al municipiului Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj;

-CORNEA GEORGE MIHAI, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brașov (RATBV) SA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj în forma complicității, se arată într-un comunicat DNA.

„Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenințat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajații firmei care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei de transport Brașov, că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor spoturi.

Firma respectivă semnase un contract de locațiune cu Regia de transport Brașov (RATBV S.A) pentru spațiul din interiorul autobuzelor și, în perioada respectivă, începuse să difuzeze spoturi electorale pentru care încheiase contracte de promovare electorală.

În perioada 6-12 august 2020, același inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale și să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deținute de firmă, realizările primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor știri pozitive.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte mai multe obligații, între care:

  • să nu depășească limita teritorială a municipiului Brașov, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
  • să nu exercite funcția exercitarea căreia au săvârșit presupusa faptă, adică cea de primar al municipiului Brașov, respectiv pe cea de director general al RATBV S.A

De asemenea, inculpații au depus cauțiunea stabilită de procuror, de 75.000 lei – Scripcaru George, respectiv 30.000 lei – Cornea George Mihai, sume care au fost consemnate pe numele inculpaților la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează comunicatul DNA.