//Condamnări definitive în dosarul fostului șef al Cadastrului din Brașov

Condamnări definitive în dosarul fostului șef al Cadastrului din Brașov

Curtea de Apel Brașov a dat o sentință definitivă în cazul fostului șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov și a celorlați inculpați din dosar. Practic, sentința Curții de Apel Brașov a anulat decizia instanței inferioare, care a dat sentința de fond în caz. Astfel, judecătorii au anulat sentina care a condamnat doar două persoane din dosar, restul fiind achitați.

Potrivit noii sentințe, care este cu titlu definitv, Marius Mihăilă a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 9 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 4 ani, după ce Tribunalul Braşov îi dăduse 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani. suplimentar, i s-au confiscat 59.846 lei și a fost pus să presteze muncă în folosul comunității la primărie sau la bibliotecă.

Bogdan Cristea, fost șef al Serviciului Cadastru din cadrul OCPI Braşov, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 zile în cadrul Primărirei Municipiului Braşov sau în cadrul Direcţiei de Servicii Sociale. Şi el a fost reţinut pentru 24 de ore, în data de 22 octombrie 2015. Instanţa a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 57.100 lei.

Oana Mihăilă şi Gabriel Bogatu au fost condamnaţi la câte 1 an şi 6 luni închisoare cu termen de supraveghere de 2 ani. El are de prestat o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primărirei Municipiului Braşov sau în cadrul Bibliotecii Judeţene George Bariţiu Braşov.

Inculpata Zita Cristea a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. Inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primărirei Municipiului Braşov sau în cadrul Direcţiei de Servicii Sociale.

Cosmin Ioan Constantinescu a primit 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primărirei Municipiului Râmnicu Vâlcea sau în cadrul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae Râmnicu Vâlcea.

Inculpatul Iulian Florin Petrişor a primit 1 an închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. El va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei Municipiului Braşov sau în cadrul Colegiului „Andrei Mureşanu”.

Inculpatul Bogdan Mihai Moga a fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani.
El va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei Municipiului Făgăraş sau Primăria Comunei Recea.

Inculpatul Ioan Cristian Băncilă a primit 1 an închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani.
El va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile în cadrul Primăriei Municipiului Braşov sau Şcoala Gimnazială nr. 30 Braşov.

Conform sentinţei, instanţa „dispune desfiinţarea totală a documentaţiilor cadastrale cu numerele 6111/2015 şi 6112/2015, a încheierilor nr. 6111/25.03.2015 şi nr. 6112/25.03.2015 emise de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Braşov- Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Zărneşti şi restabilirea situaţiei anterioare întocmirii acestor înscrisuri. Definitivă”.

În primă instanţă, doar Marius Mihăilă şi Bogdan Cristea fuseseră condamnaţi, ceilalţi fiind achitaţi.

În perioada 1 noiembrie 2012- octombrie 2015, inculpatul Mihăilă Marius, în calitate de director interimar al O.C.P.I. Brașov, a oferit consiliere și a îndrumat persoane fizice și juridice care doreau să obțină lucrări cadastrale, către anumite persoane, respectiv către inculpații Constantinescu Cosmin, Petrișor Iulian Florin și Moga Bogdan Mihai. Cei trei erau persoane fizice autorizate să efectueze lucrări cadastrale, geodezie și cartografie și totodată angajați ai unei societăți comerciale specializată în astfel de servicii, controlată de directorul O.C.P.I. Brașov Mihăilă Marius.

Referitor la societatea comercială respectivă, inculpatul a deținut calitatea de asociat și de administrator până în luna octombrie 2013, iar ulterior acestei date a continuat să controleze firma prin intermediul inculpatului Bogatu Gabriel, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Totodată, inculpatul Mihăilă Marius s-a implicat și în soluționarea nemulțumirilor clienților generate de faptul că angajații firmei respective își îndeplineau cu întârziere lucrările cadastrale astfel obținute.

În același context și în același scop, inculpatul Mihăilă Marius, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției de director al O.C.P.I. Brașov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează O.C.P.I. Brașov, cât și sub aspectul traseului lucrărilor cadastrale înregistrate în evidențele instituției și a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, a încheiat tranzacții financiare cu privire la activitatea firmei de cadastru, atât în mod direct, dar și indirect, prin intermediul inculpaților Bogatu Gabriel și Mihăilă Oana, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în lunile martie – aprilie 2015, inculpatul Mihăilă Marius, prin intermediul inculpaților Cristea Bogdan și Băncilă Ioan, a determinat-o pe inculpata Ștefan Maria Manuela, inspector cadastral în cadrul Serviciului de cadastru al OCPI Brașov, să accepte soluțiile propuse în două documentații, să le recepționeze și să le avize, deși acestea încălcau dispozițiile legale, atestând în mod nereal alte forme și amplasamente ale imobilelor menționate.

Cele două documentații cadastrale, realizate în beneficiul inculpatului Băncilă Ioan, înregistrate ulterior la OCPI Brașov, au fost întocmite de către inculpații Constantinescu Cosmin, Petrișor Iulian și Moga, în cuprinsul acestora fiind atestate în mod nereal alte forme și amplasamente a două terenuri, în dauna Primăriei Bran care deținea terenul proprietate publică și care fost ocupat abuziv în suprafață de 287 mp.

Anterior, în cursul lunilor februarie – martie 2015, inculpatul Băncilă Ioan se deplasase în teren și indicase o altă formă a celor două terenuri, determinându-l pe inculpatul Constantinescu Cosmin să ateste în planurile de amplasament și delimitare o altă formă (implicit și un alt amplasament al terenurilor deținute), decât cea avută la momentul cumpărării terenurilor respective în anul 2013

Cererile de reexaminare a celor două documentații cadastrale, depuse de Primăria Bran au fost respinse, prin două referate întocmite de inculpatul Cristea Bogdan la instigarea lui Marius Mihăilă.

În cursul lunilor iulie – octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, în calitate de șef Serviciu cadastru din cadrul O.C.P.I. Brașov, a oferit sprijin unor persoane fizice autorizate, operatori economici, precum și inculpatei Cristea Zita (mama inculpatului Cristea Bogdan), în vederea întocmirii unor documentații cadastrale efectuate de aceștia, în condițiile în care persoanele respective îi dădeau diferite sume de bani în schimbul sprijinului acordat sau efectuau documentații cadastrale în mod gratuit la solicitarea inculpatului pentru diverse persoane.

În cursul lunilor iulie – octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, cu sprijinul mamei sale, inculpata Cristea Zita, a efectuat mai multe lucrări cadastrale, în beneficiul unor firme și persoane fizice. Ulterior, inculpatul Cristea Bogdan a depus documentațiile la O.C.P.I. Brașov în numele mamei sale care a încasat de la beneficiari, în contul său bancar, contravaloarea lucrărilor cadastrale respective.

În cursul lunii iulie 2015, inculpatul Cristea Bogdan a efectuat patru lucrări cadastrale cu sprijinul unei persoane autorizate, în beneficiul unei firme, după care a determinat-o pe inculpata Cristea Zita, să ștampileze și să semneze documentațiile respective, cunoscând faptul că acestea nu sunt efectuate de mama sa.

În ambele situații, inculpatul s-a folosit de informațiile obținute în virtutea funcției de inginer șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează OCPI Brașov, cât și sub aspectul traseului lucrărilor înregistrate în evidențele instituției și a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, respectiv a bazelor de date deținute de instituție.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Marius Mihăilă, Mihăilă Oana, Bogatu Gabriel și Cristea Zita.

Sentinta integrala a Curții de Apel Brașov poate fi consultată aici