//CJ Cluj vrea să dea afară 200 de angajați de la Protecția Copilului Cluj EXCLUSIV

CJ Cluj vrea să dea afară 200 de angajați de la Protecția Copilului Cluj EXCLUSIV

Consiliul Județean (CJ) Cluj urmează să disponibilizeze, potrivit unor informații, 184 de angajați de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj.

”184 de angajați ai DGASPC sunt în risc de disponibilizare dacă ședința ordinară a Consiliului Județean de la sfârșitul acestei luni aprobă propunerea de reorganizare a instituției. Actuala conducere a DGASPC Cluj a abdicat de la a apăra angajații din subordine și a fost de acord cu decizia Președintelui CJ de a reorganiza întreaga instituție. Următorul pas natural al acestei manevre de destructurare a DGASPC Cluj ar putea fi externalizarea serviciilor, ceea ce înseamnă că alți cca 1.000 de angajați își vor pierde locurile de muncă, într-o perioadă cu mari incertitudini, după ce această instituție a fost timp de peste un an în prima linie a eforturilor de gestionare a crizei Covid. 


Planul de reorganizare a fost vehiculat de Președintele Consiliului Județean Cluj, dl. Alin-Păunel Tișe, încă din anul 2016. Dl Tișe a conceput un plan absurd de reorganizare a DGASPC, transformând instituția în miza unor jocuri politice locale. Situația declanșată de criza pandemică la începutul anului 2019 nu a făcut decât să întârzie acest plan, deși dl. Tișe a recunoscut în mai multe rânduri că angajații DGASPC au făcut eforturi uriașe pentru a gestiona criza pandemică, asumându-și cu curaj și profesionalism responsabilitatea pentru viața beneficiarilor, care, nu în puține cazuri, sunt persoane cu diverse grade de handicap, cu nevoi și vulnerabilități specifice. Dl. Tișe pare să fi uitat deja acest lucru. 


Planul dlui Tișe a fost bine ticluit. După contractarea și plătirea din bani publici a unei firme externe, parteneră directă a CJ Cluj, specializată în auditări financiare, în luna ianuarie 2021, s-a efectuat un audit exclusiv financiar asupra DGASPC Cluj, desfășurat on-line și fără nicio vizită în teren sau vreo discuție cu personalul angajat în centre. Compania de audit a beneficiat de sprijinul direct al actualei conduceri a DGASPC Cluj și a Sindicatului ,,Unirea”, care s-a implicat fără a cere vreodată opinia vreunui membru al sindicatului și care a uitat că menirea sa este de a apăra interesele angajaților”, arată un semnal de alarmă tras de angați.

Activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj va fi reorganizată din temelii. Un proiect de hotărâre a Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia se află instituția, prevede reducerea drastică a posturilor de conducere.

”În calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia funcționează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, îmi doresc să avem un sistem de asistență socială cu o reducere substanțială a funcțiilor de conducere, care să pună accentul pe eficiență. În acest scop, am gândit o reorganizare prin intermediul căreia să crească numărul de posturi de execuție și, implicit, calitatea serviciilor oferite beneficiarilor”, transmite președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Astfel, va fi suspus spre aprobarea plenului Consiliului Județean un proiect de hotărâre care propune:

  • Reducerea cu 70% a posturilor de conducere din cadrul DGASPC;
  • Reducerea cu 60% a numărului de directori din cadrul DGASPC;
  • Reducerea cu 80% a numărului de șefi de servicii din cadrul DGASPC;
  • Reducerea cu 63,34% a numărului de structuri existente în prezent în cadrul DGASPC;
  • Creșterea cu 13,28% a numărului de posturi de execuție realmente necesare în cadrul DGASPC.