//CJ Cluj ”ciufulește” afacerea gunoaielor de la CMID. Instituția condusă de liberalul Alin Tișe a acordat fără licitație un contract pentru supervizare

CJ Cluj ”ciufulește” afacerea gunoaielor de la CMID. Instituția condusă de liberalul Alin Tișe a acordat fără licitație un contract pentru supervizare

La începutul acestui an, Consiliul Județean Cluj (CJ Cluj) a atribuit, fără licitație, un contract pentru supervizarea și asistența tehnică a unor lucrări care se derulează la CMID jud. Cluj (noua groapă de gunoi a județului). Suma nu este extrem de mare, fiind vorba de un contract care valorează 115.000 lei, fără TVA. Însă clientul este vechi: firma cu care CJ Cluj a semnat contractul este Irimat Cons, un client mai vechi al administrației județene, care a mai primit contracte fără licitație. Societatea este controlată de Florin Gelu Goroneanu, un fost șef al Companiei de Drumuri și Autostrăzi din România sprijinit de fosta conducere a PD-L, adică actualul PNL. 

Anul trecut, în 29 decembrie, CJ Cluj semna cu Irimat Cons contractul ”Servicii suplimentare de Asistență tehnică – Supervizare contracte lucrări aferente„SMID” pt Contractul de lucrări: EXECUTAREA LUCR ȘI SERV. NEC FINALIZ CMID jud. Cluj”. Suma a fost de 115.000 lei, fără TVA. Cum de contractul a ajuns la firma controlată de un prieten al politicienilor din fostul PDL? Simplu! CJ Cluj s-a a invocat situația de urgență și a acordat contractul direct acestei firme.

”Conform referatului de necesitate nr. 44643 din 13.12.2021, Activitățile suplimentare ale Inginerului sunt reprezentate de servicii de supervizare, așa cum sunt definite in Contractul de servicii nr. 8336/61/6.04.2016, servicii aferente  Acordului contractual nr. 41226/354 din 15.11.2021 pentru EXECUTAREA LUCRĂRILOR ȘI SERVICIILOR NECESARE PENTRU FINALIZAREA CENTRULUI DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL CLUJ – lucrări în regim de urgență – Antreprenor REGIA  AUTONOMA a DOMENIULUI  PUBLIC Cluj-Napoca, elementele care demonstrează circumstanţele imprevizibile fiind aceleasi care au stat la baza atribuirii acordului contractual nr. 41226/354 din 15.11.2021 în baza art. 104, alin (1), lit. c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare”, arată explicațiile oferite de CJ Cluj pentru a putea invoca această situație.

Și în toamna anului 2019, administrația județeană din Cluj a suplimentat cu 200.000 de lei, fără TVA, contractul pentru supervizarea lucrărilor la CMID. Atribuirea a fost făcută tot fără licitație, în favoarea aceleiași firme, Irimat Cons SRL, iar reprezentanții instituției au negociat de la valoarea estimată de 203.494,42 de lei, fără TVA, la suma de 203.000 de lei, fără TVA.

Cei 200.000 de lei au fost plătiți pentru ”servicii suplimentare de asistentă tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări aferente proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Cluj” în condițiile contractului de servicii nr. 8336/61/6.4.2016.

Ce a mai ciugulit Irimat prin administrațiile clujenilor

În 2016, Irimat Cons a câștigat de la municipalitatea clujeană și serviciul de dirigenție de șantier a obiectivului de investiții «modernizarea liniei de tramvai» în asociere cu compania Acciona Ing. SA. contractul a fost câștigat pentru valoarea de 0,6528% din valoarea situațiilor de lucrări executate și acceptate la plata de inspectorul de șantier în situația în care valoarea totală a lucrărilor de reabilitare la linia de tramvai din Cluj Napoca a fost de peste 100 de milioane de lei. 

Tot în 2016, CJ Cluj a mai atribuit o licitație firmei lui Goroneanu. Și în acest caz, câștigarea licitației a fost posibilă cu un preț net inferior față de cel estimat de administrația județeană. Este vorba de contractul ”Prestarea serviciilor de proiectarea și asistența tehnică pentru realizarea documentațiilor necesare realizării obiectivului POR 2014-2020 – Axa 6 îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord”. CJ Cluj estimase valoarea lucrărilor la suma de 954.484 de lei, fără TVA. Însă cei de la Irimat Cons au câștigat pentru suma de 398.700 de lei, fără TVA.

Fost șef la Compania de Drumuri amic cu un fost rege al asfaltului

Florin Goroneanu este unul dintre apropiații lui Nelu Iordache și fost coleg de muncă cu el pe vremea când amândoi erau șefi în CNADNR.

Nelu Iordache

De numele lui Goroneanu se mai leagă și un dosar al DNA peste care s-a pus praful. În 2010, DNA s-a autosesizat în cazul contractului semnat de CNADNR cu  Ascot Engineering Services SRL, companie care s-a înființat în timpul licitației și ai cărei acționari erau angajați ca și consultanți la Compania de Drumuri și Autostrăzi. În cadrul licitației respective, Goroneanu era președintele comisiei de licitație care a atribuit contractul de 3 milioane de euro, în timp ce el fusese angajatul unuia dintre acționarii Ascot, firma Hyder Consulting.