//CJ Cluj a pus la conducerea Clujana un om de afaceri care a tras o țeapă de 1,3 milioane lei

CJ Cluj a pus la conducerea Clujana un om de afaceri care a tras o țeapă de 1,3 milioane lei

În cursul acestui an, la conducerea fabricii de încălțăminte Clujana din Cluj-Napoca a fost numit Călin Marcel OANCEA, un om de afaceri care și-a falimentat o parte din firmele pe care le avea. De asemenea, el este dator la Finanțele clujene cu peste un milion de lei.

După ce fabrica de încălțăminte a trecut prin mai multe managemente defectuoase și printr-o insolvență, administrația județeană clujeană, care deține fabrica clujana, l-a numit în postul de manager pe Călin Marcel OANCEA.

El a falimentat firma SMILE TEX SRL Cluj-Napocade pe urma căreia au rămas datorii de 101.526 lei.

În aceași situație se găsește și firma  TCDM PREST SRL, pe care a patronat-o. În 2018 compania a intrat în insolvență, apoi a intrat în faliment, iar recent a fost radiată. de pe urma acestei afaceri fircul clujean ar trebui să primească suma de 1.195.133 lei.

În cadrul acestei proceduri, lichidatorul a formulat o cerere de atragere a răspunderii patrimoniale privitoare la Oancea pentru suma de 550.978 lei. Această sumă de baji figura în capitolul „casă şi conturi la bănci”, astfel că acești bani au fost retrai din societate de managerul Clujana.

Fabrica Clujana a fost în insolvență, iar pentru a scăpa de această procedură a fost nevoită să vândă o parte din terenurile pe care le deținea. Ulterior, reprezentanții Consiliului Județan Cluj au declarat că fabrica își va reloca activitatea de producție într-un din parcurile industriale administrate de consiliul județean. Însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În perioada 2 aprilie-15 mai 2019, Curtea de Conturi a realizat un audit la SC Clujana SA unde a descoperit prejudicii de 151.000 lei și abateri financiar contabile de 100.000 lei.

Neregulile depistate au vizat efectuarea de operațiuni de înregistrare în contabilitate fără documente justificative – abatere de 94.000 lei și fectuarea de cheltuieli cu combustibil fără să fie întocmite documente justificative corespunzătoare care să certifice consumul total de combustibil – abatere de 6.000 de lei

De asemenea, inspectorii spun că au fost acordate sume de bani ca și «avans salariu» unor persoane din conducerea societății, în mod repetat și fără urmărirea recuperării sumelor acordate care s-a făcut fără respectarea regulamentului privind efectuarea de operațiuni de plăți prin casierie – abatere de 143.000 lei