//Brașov: Polițist acuzat de mușamalizarea unui accident cu victime achitat

Brașov: Polițist acuzat de mușamalizarea unui accident cu victime achitat

Curtea de Apel Brașov a menținut soluția de achitare în privința polițistului Cristi Leonard Spătaru, acuzat de procurorii DNA de mai multe infracțiuni.

”În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov împotriva sentinţei penale nr. 799 din data de 24.06.2020 pronunţată de Judecătoria Braşov, pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina statului. Definitivă”, arată soluția CA Brașov.. 

Anul trecut, Judecătoria Brașov a dispus achitarea pe linie a polițistului trimis în judecată de procurorii DNA Brașov.

În 2017, DNA Brașov l-a trimis în judecată pe polițist, alături de mai mulți colegi.

TĂMÎRJAN CLAUDIU, la data faptelor șef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),

– instigare la complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– favorizarea făptuitorului,

ONOSĂ IONEL, la data faptelor șef al Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),

– favorizarea făptuitorului,

CONSTANTINESCU MIRCEA VALENTIN, la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– favorizarea făptuitorului,

AFRENȚOAEI GABRIEL EUGEN, la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Compartimentului de cercetări penale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– favorizarea făptuitorului,

SPĂTARU CRISTI LEONARD, la data faptelor agent de poliție în cadrul Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– favorizarea făptuitorului,

GOMOESCU IONUȚ GIGEL, la data faptelor agent de poliție în cadrul Biroului Drumuri Europene și Naționale din cadrul Serviciului Rutier Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– favorizarea făptuitorului,

SELYMES TIBOR, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– vătămare corporală din culpă (2 fapte),

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),

SELYMES DANIELA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 fapte),

– favorizarea făptuitorului.

”La data de 15 ianuarie 2012, în jurul orelor 06:05, în localitatea Timișul de Jos, județul Brașov, inculpatul Selymes Tibor a pierdut controlul autoturismului și a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism care se deplasa pe contrasens, în mod regulamentar, cu consecința vătămării grave a celor 4 persoane aflate în respectivul autovehicul (ce au necesitat între 30-90 zile de îngrijiri medicale, două dintre ele rămânând cu infirmitate fizică în urma splenectomiei de necesitate).

Deși organele de poliție rutieră au ajuns în scurt timp la fața locului și au constatat că inculpatul Selymes Tibor era conducătorul autoturismului implicat în accident și că se afla sub influența alcoolului, la intervenția șefului Serviciului Rutier, inculpatul Tămîrjan Claudiu, anumiți polițiști au acționat pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a celui dintâi pentru vătămare corporală și conducere sub influența alcoolului.

Concret, inculpatul Tămîrjan Claudiu, în calitate de șef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Brașov, profitând de influența și autoritatea pe care o avea asupra agenților și ofițerilor de poliție din subordine, i-a determinat pe inculpații Spătaru Cristi Leonard, Gomoescu Ionuț Gigel, Constantinescu Mircea Valentin și Afrențoaei Gabriel Eugen, care au făcut parte din echipa de cercetare deplasată la locul accidentului, să își încalce atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale și să îl favorizele pe inculpatul Selymes Tibor.

În acest sens, lucrătorii de poliție:

– nu l-au testat cu aparatul etilotest deîndată, după identificarea la fața locului, pe inculpatul Selymes Tibor;

– nu au luat măsuri de împiedicare a inculpatului Selymes Tibor să părăsească locul accidentului, acesta fiind condus de inculpații Tămîrjan Claudiu și Onosă Ionel la sediul poliției pentru a-și reveni din starea de beție. Ulterior, la mai mult de 4 ore de la producerea accidentului, inculpatul Selymes Tibor a fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei;

– nu au legitimat și notat datele de identificare ale persoanelor găsite la locul faptei, nu au identificat martorii oculari, nu le-a reținut datele de identificare și nu au procedat la interogarea sumară a acestora cu privire la producerea evenimentului;

De asemenea, a fost menționat în mod nereal în cuprinsul procesului-verbal de cercetare la fața locului, faptul că autoturismul implicat în accident a fost condus de către Selymes (fostă Călin) Daniela. Ca urmare, pe numele acesteia s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov un dosar penal, cauză care a fost tergiversată până în luna februarie 2016 (nefiind începută urmărirea penală împotriva unei persoane).

Prin aceste demersuri ale inculpaților s-a adus atingere dreptului tuturor persoanelor vătămate în urma accidentului de circulație de a formula plângere prealabilă împotriva adevăratului vinovat, de a beneficia de soluționarea într-un termen rezonabil a acestei plângeri și de a-și dovedi lipsa culpei în producerea accidentului.

În același context a fost obținut un folos necuvenit de către inculpatul Selymes Tibor, căruia nu i s-a întocmit dosar penal și nu i s-a suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice.

În cauză, s-au constituit parte civilă toate cele patru victime ale accidentului de circulație precum și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Amintim că, anterior, inculpatul Tămîrjan Claudiu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (comunicat nr. 1162/VIII/3 din 5 august 2014), fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei”, arată comunicatul DNA.

Autorul accidentului, Tibor Selymes, este un fotbalist brașovean care a cucerit titlul de campion al României în sezonul 1991-1992, apoi a plecat în Belgia la Cercle Brugge, unde a evoluat timp de trei ani.

Pe 15 ianuarie  2012, la ora 6.00 dimineața, mașina sa de teren, un BMW X5, a intrat pe contrasens, în zona Timișul de Sus, și a lovit un autoturism Hyunday în care se aflau patru militari brașoveni, care au fost răniți, unul foarte grav. Polițiștii au stabilit atunci că la volanul mașinii se afla, în momentul producerii accidentului, braşoveanca Daniela Călin, iubita lui Selymes la acea vreme, care după un an i-a devenit soţie.

Însă martorii au susținut că, imediat după accident, de la volanul mașinii de teren a coborât un bărbat în cămașă albă, nicidecum femeia care susținea că a șofat bolidul și că cei doi au făcut schimb de locuri și de responsabilități – șoferul care nu a adaptat viteza la condițiile de drum fiind vinovatul – până la venirea polițiștilor.