//Alba: Consilier local acuzat de fals iertat de Curtea de Apel Alba

Alba: Consilier local acuzat de fals iertat de Curtea de Apel Alba

Fostul consilier local al localității Pianu, Voișan Ovidiu Adam, a fost achitat de judecătorii de la Curtea de Apel Alba de acuzațiile de fals. Inițial, Judecătoria Sebeș l-a condamnat pe Voișan la plata unei amenzi penale de 24.000 lei.

”Admite apelul penal declarat de inculpatul VOIȘAN OVIDIU ADAM împotriva sentinţei penale nr. 46 din data de 14.07.2020 pronunţate de Judecătoria Sebeș în dosarul nr. 884/298/2019. Desființează integral sentinţa apelată şi, judecând: În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedură penală, achită pe inculpatul Voişan Ovidiu Adam cu privire la acuzaţia de comitere a infracţiunii continuate de fals în declaraţii”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Alba Iulia emisă cu titlu definitiv.

Prin rechizitoriul din data de 20.03.2019, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Voişan Ovidiu Adam pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, constând în aceea că, în perioada 2014 – 2018, inculpatul, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Pianu, a depus un număr de 5 declaraţii de avere, înregistrate la Primăria Comunei Pianu, care nu corespund adevărului.

În cuprinsul declaraţiilor de avere, inculpatul nu a menţionat 4 autovehicule care erau în proprietatea sa şi a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la un teren intravilan situat în localitatea Pianu de Sus”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Potrivit ultimei declaraţii de avere depusă şi disponibilă pe site-ul Primăriei Pianu, aferentă anului 2017, consilierul local avea în proprietate alte patru maşini: BMW, Fiat Punto, Audi A5 şi Mercedes C220.

Condamnă pe inculpatul Voișan Ovidiu Adam, la amenda de 24.000 lei (100 lei x 240 de zile-amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 326 din Codul penal, cu aplicarea art 35 alin 1 C. pen. (5 acte materiale). Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 din C.p., privind consecinţele neexecutării cu rea-credinţă a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, anume înlocuirea zilelor-amendă neexecutate cu un număr corespunzător de zile de închisoare. În temeiul art. 25 alin. (3) din C.p.p., (…)Obligă pe inculpatul VOIŞAN OVIDIU-ADAM la plata sumei de 400 lei către stat cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma de 100 lei – în cursul urmăririi penale, suma de 100 lei – în etapa camerei preliminare şi suma de 200 lei – în etapa judecăţii). 

arată soluția de condamnare care a fost desființată de curtea de Apel Alba