Anul trecut, VADAS LASZLO, păpușar regizor la Teatrul Puck din Cluj-Napoca, a dat în judecată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării care îi respinsese o plângere. El acuza că secția maghiară de la Teatrul Puck este discriminată de conducere. Acum, Curtea de Apel Cluj a emis o sentință prin care a dispus să anuleze hotărârea CNCD.
În sesizarea către Consiliu, VADAS enumera că ”secţia maghiară ocupă în prezent locul al treilea în ordinea importanţei, după secţia română şi administraţia instituţiei. Secţia maghiară nu dispune de un buget propriu, şeful secţiei nu are putere decizională. Secţia română este avantajată în distribuirea veniturilor instituţiei, în folosirea sălii, la deplasări şi la participările la festivaluri. Şefii de secţie care au pus în discuţie situaţia creată au fost destituiţi de directorul teatrului.

În timp ce secţia maghiară a beneficiat de 15 000 lei pentru a realiza două spectacole în anul 2020, secţia română a avut la dispoziţie de 65 000 lei pentru realizarea celor două spectacole proprii. În anul 2018, secţia română a putut participa la şapte festivaluri în străinătate, deplasările fiind finanţate de instituţie, în schimb secţia maghiară s-a putut deplasa la un singur festival, în condiţiile în care costurile călătoriei au fost plătite de gazda evenimentului”, arată Vadas în sesizarea către CNCD.
Respinge excepţia lipsei de interes invocată de pârâtul CNSC discriminării şi de intervenientul TPP. Admite acţiunea formulată de reclamantul VLK în contradictoriu cu pârâtul CNCD şi cu intervenientul TEATRUL DE PĂPUŞI PUCK şi, în consecinţă, Anulează Hotărârea nr. 393/12.04.2021 a Colegiului Director al CNCD Obligă pârâtul CNCD să plătească reclamantului suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a fi depus la Curtea de Apel Cluj.
arată decizia Curții de Apel Cluj
Anul trecut, membrii Consiliului, după ce au căzut de acord că, în Cluj-Napoca limba maghiară ”are un statut legal (!)”, au concluzionat că nu poate fi vorba de vreun caz de discriminare.
Aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale unei fapte de discriminare conform art. 2, alin.(1) din OG nr.137/2000 republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu este drept încălcat, arată hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Textul integral al plângerii făcute de László Vadas, apărarea Teatrului de Puck și motivarea deciziei CNCD pot fi citite în document