//Achitări pe bandă rulantă în dosarul afaceristului Alin Simotă

Achitări pe bandă rulantă în dosarul afaceristului Alin Simotă

Curtea de Apel Alba a dat achitări pe bandă rulantă în dosarul penal al omului de afaceri Alin Simotă și ai membrilor grupării conduse de ”locotenentului” lui, Cristian Litera. De altfel, cea mai consistentă pedeapsă a primit-o Litera. După ce părțile vătămate și-au retras plângerile, iar judecătorii au dispus anularea probelor strânse cu ajutorul SRI, dosarul acuzării a rămas, în linii mari, imposibil de susținut. Însă, dacă Simotă ar fi fost condamnat în acest dosar, pedeapsa ar fi trebuit să fie aplicată cu executare. Anul acesta el a mai fost condamnat într-un dosar, dar cu suspendare. 

Alin Simota

Sentința judecătorilor desfinţează sub aspectul laturii penale soluțiile de condamnare pentru infracțiunea de grup organizat cu privire la toți inculpații

Pintican Mirela Simina, 

Ciobanu Mihai Eminovici, 

Bota Gheorghe, 

Varodi Mihăiță-Mircea,

Micluța Florin Voicu, 

Avram Zorin 

Astfel,SIMOTA ALIN (liderul grupului), Avram Zorin, Ciobanu Eminovici, MICLUȚA FLORIN VOICU, BOTA GHEORGHE,VARODI MIHĂIȚĂ, PINTICAN MIRELA SIMINA au fost achitați de toate acuzațiile care li s-au adus. Cea din urmă primește înapoi și bunurile confiscate: 2 cercei – jumătate din metal de culoare galbenă şi jumătate de metal de culoare albă; set de bijuterii format din inel din metal de culoare albă cu inserţii din pietre de culoare albă şi maron, lanţ din metal de culoare albă şi pandantiv din metal de culoare albă, forma pătrată cu inserţii din pietre de culoare albă şi maron şi 2 cercei din metal de culoare alba, de formă pătrată, cu inserţii din pietre de culoare albă şi maron; lanţ din metal cu feţe hazlii; cruce din metal de culoare galbenă; obiect în formă de litera A din metal de culoare galbenă; 2 cercei din metal de culoare galbenă cu bilă de culoare albă; brăţară din metal de culoare galbenă cu inimioare roşii. Ridică sechestrul asigurător instituit cu privire la imobilul deţinut de inculpata Pintican Simina Mirela, imobil situat in Deva, str. Vulcan,nr.80 , judeţul Hunedoara, înscris în CF 64253 Deva (nr.CF vechi 1487N, nr.cadastral vechi 1556/2, nr.top vechi 992/11/2, proprietar în cotă de 1/1 Pintican (fostă Litera , fostă Simota) Simina Mirela. 

Menţine măsura sechestrului asigurător instituit cu privire la sumele de 3160 euro, respectiv 1500 lei ridicate de la inculpaţii Litera Constantin Cristian şi Pintican Simina Mirela. 

Penciuc Cătălin este condamnat la 3 ani de închisoare din care este dedusă perioada de arest preventiv, respectiv de la data de 23.10.2015 până la data de 14.07.2016, iar de celelalte acuzații a fost achitat. 

Tot greul a căzut pe umerii ”locotenentului”!

Singura condamnare mai consistentă a fost primită de Litera Cristian Constantin – 5 ani şi 9 luni închisoare din care se va deduce perioada 09.05.2013 până la data de 14.04.2015 în care a stat în arest preventiv și la domiciliu. La rândul lui și Litera a fost achitat de săvârșirea infracțiunilor cu violență pentru că părțile vătămate și-au retras plângerile. 

De asemenea, Curtea de Apel Alba a înlăturat obligația dispusă de instanța de fond cu privire la prelevarea de probe biologice de la inculpații achitați – Varodi Mihăiță Mircea, Bota Gheorghe, Simota Alin, Pintican Simina Mirela, Avram Zorin, Micluța Florin Voicu, Ciobanu Mihai Eminovici. 

Dispune încunoştinţarea inculpaților Litera Constantin Cristian și Penciuc Cătălin, cu privire la prelevare de probe biologice. 

Sentința definitivă a instanței din Alba Iulia dispune confiscarea de la inculpatul Litera Cristian Constantin a următoarelor sume folosite respectiv provenite din activitatea de cămătărie :3400 euro – fapta de cămătărie în dauna persoanei vătămate Floran Aurel Lucian, reprezentând dobândă la suma de 2.000 de euro împrumutată la începutul anului 2012 și capitalul de 1400 euro, 3.000 euro – fapta de cămătărie în dauna numitului Clintoc Luchini Adrian Cornel, reprezentând 1000 euro – dobândă de 10 % lunar la suma de 2.000 euro pentru perioada ianuarie – mai 2013. 

Dispune confiscarea sumei de 7000 euro, de la inculpatul Litera Cristian Constantin reprezentând contravaloarea muncii prestate în Libia de numiții Nanu Constantin și Iacob Pavel. 

Menține măsurile asigurătorii luate asupra bunurilor inculpatului Litera Cristian Constantin, în vederea achitării despăgubirilor civile stabilite prin sentința atacată (suma de 38.289,17 lei, la care se adaugă dobânda legală începând cu data de 27.05.2009 şi până la data plăţii cu titlu de daune materiale către partea civilă SC Groupama Asigurări SA, 289.705 lei cu titlu de daune materiale, către partea civilă SC Aliantz Ţiriac S.A, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Alba.

În urmă cu doi, Tribunalul Hunedoara a dispus condamnarea inculpatului Simota Alin la 6 ani şi 8 luni închisoare. Litera Constantin Cristian a primit 9 ani şi 10 luni închisoare. Penciuc Cătălin 7 ani închisoare. 

Sentința a dispus confiscarea în favoarea statului de la inculpatul Litera Constantin Cristian a următoarelor sume: – 66.891,79 euro; – 14.898,21 USD; – 525,6 lei; – 1.261,65 dinari libieni. 

Pintican Simina Mirela a fost pusă să plătească – 30.581,75 euro; – 14.898,21 USD; – 525,06 lei; – 1.261,65 dinari libieni. 

Prin aceeași sentință s-a dispus ca Litera Constantin Cristian să plătească 2.000 euro cu titlu de daune morale către partea civilă Crişan Ionuţ Traian, deţinut în Penitenciarul Deva. Obligă în solidar, pe inculpaţii Litera Constantin Cristian şi Penciuc Cătălin la plata următoarelor despăgubiri civile către partea civilă Arman Adrian: – 8.000 lei cu titlu de daune materiale; – 2.500 euro cu titlu de daune morale. Respinge în rest pretenţiile părţii civile Arman Adrian.

Ce arsenal au luat polițiștii de la oamenii lui Alin Simotă

un cuţit de vânătoare cu inscripţia AK 47CCP, cu teacă din piele, 

un cuţit cu lama de 35 cm. cu mâner de os, cu teacă de piele, 

un cuţit prins de teacă (ridicate de la inculpatul Litera Constantin Cristian), 

o bâtă de baseball şi o sabie cu teacă (ridicate de la inculpatul Ciobanu Mihai Eminovici), 

Alin Simotă condamnat cu suspendare în alt dosar

Anul acesta, omul de afaceri Alin Simota (52 de ani) a fost condamnat la închisoare într-un dosar legat de o finanțare din fonduri europene acordată pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Deva.

Fostul patron al formației Jiul Petroșani a fost condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare de Tribunalul Oradea, fiind acuzat de complicitate la infracțiunea de folosirea de documente false care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri europene, informează Gazeta de dimineață.

Conform sentinței, statul român va confisca și suma de 2.582.629 de lei de la Alin Simota.

Simota a mai efectuat șase luni de închisoare în 2017, condamnat într-un dosar de conflict de interese și instigare la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DIICOT din anul 2013, la solicitarea fostului om de afaceri, membrii grupului infracţional au executat mai multe acte de violenţă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se aflau datornici de la care Simota avea de recuperat bani sau pentru care aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii. 

Fostul om de afaceri Alin Simota a fost consilier judeţean în Hunedoara, în perioada anilor 2008-2012, iar în anul 2008 a candidat la funcţia de primar al municipiului Petroşani.

În 2018, omul de afaceri, dat în urmărire internaţională la începutul anului 2016, a fost reţinut de poliţiştii de frontieră de la Aeroportul Otopeni, la controlul vamal. Potrivit magistraţilor de la Tribunalul Hunedoara, afaceristul trebuia să termine o condamnare de doi ani de închisoare, dată în 2014. În toată această perioadă, Alin Simona a fost în Dubai.