//Ungaria a intrat în infringement din cauza legislației privitoare la ONG-uri

Ungaria a intrat în infringement din cauza legislației privitoare la ONG-uri

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în privința Ungariei din cauza legislației privitoare la ONG-uri.

Legea, introdusă de guvernul maghiar în 2017, impune ONG-urilor care primesc donaţii din străinătate peste o anumită sumă să se înregistreze la autorităţile maghiare şi să fie etichetate public ca fiind finanţate din străinătate. Dacă nu se conformează, ONG-urile pot fi forţate să închidă.


Criticii legii susţin că legea îl vizează pe miliardarul american George Soros, un om de afaceri de origine maghiară.
Ungaria spune că legea serveşte pentru a face finanţarea mai transparentă. Comisia a trimis joi o notificare la Budapesta. Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a răspunde, după care executivul UE poate trimite cazul înapoi Curţii Europene de Justiţie (CEJ) – ceea ce ar putea duce la amenzi. CEJ a constatat anul trecut că legea, cunoscută formal sub numele de „Legea transparenţei,” era ostilă faţă de societatea civilă, subminând drepturile fundamentale. A decis că legea încalcă normele UE privind libera circulaţie a capitalurilor, precum şi dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi libertatea de asociere.
“Curtea Europeană de Justiţie a fost clară – restricţiile impuse de guvernul ungar asupra finanţării organizaţiilor societăţii civile nu sunt conforme cu legislaţia UE”, a declarat comisarul european pentru Justiţie Vera Jourova pe Twitter. „Organizaţiile societăţii civile sunt o parte indispensabilă a democraţiilor noastre. Trebuie să le sprijinim, nu să ne luptăm cu ele”.

Viktor Orban a acuzat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros de amestec politic.

Autorităţile maghiare susţin că s-au angajat să pună în aplicare hotărârea.