//Ministrul Justiției din Franța anchetat de procurori

Ministrul Justiției din Franța anchetat de procurori

Procuratura franceză a deschis o investigaţie împotriva ministrului de Justiţie, Eric Dupond-Moretti, pentru conflict de interese, a anunţat, vineri, procurorul general al celei mai înalte instanţe civile din Franţa, transmite Reuters. Biroul lui Dupond-Moretti a refuzat să comenteze.

Dupond-Moretti era un avocat celebru înainte de a fi numit ministru în luna iulie, de către preşedintele Emmanuel Macron, pentru a reforma sistemul de justiţie.

Cu toate acestea, cel mai mare sindicat al magistraţilor a susţinut că aceste că este părtinitor împotriva unor judecători după decenii de muncă ca avocat şi că nu este capabil să prezideze o reorganizare a sistemului judiciar.

Cu câteva săptămâni înainte de numirea sa în ministru, Dupond-Moretti a acuzat că procurorii de la divizia de infracţiuni financiare (PNF) şi-au folosit abuziv de puterea prin accesarea datelor sale telefonice şi ale altor avocaţi, ca parte a unei investigaţii privind presupusa corupţie a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Dupond-Moretti i-a dat în judecată pe membrii PNF, dar a retras procesul atunci când săptămâni mai târziu a fost numit să conducă sistemul judiciar. Tensiunile dintre ministru şi procurori s-au intensificat în lunile următoare.

În octombrie, un grup anticorupţie a depus o plângere la Cour de la Justice de la Republique, o instanţă specială care se ocupă de acuzaţiile împotriva miniştrilor în funcţie. La scurt timp, trei sindicate ale magistraţilor au depus cereri similare.

“Prin urmare, revine procurorului general (al Curţii de Casaţie) … deschiderea unei anchete judiciare împotriva dlui Eric Dupond-Moretti”, a declarat procurorul general Francois Molins, într-un comunicat.

Dupond-Moretti a declarat că sindicatele folosesc acuzaţiile de conflicte de interese pentru a-i bloca planurile de reformă, inclusiv o decizie ca procedurile judiciare să fie filmate şi refacerea manualului de instruire a judecătorilor.