//Mein Kampf-ul lui Hitler se vinde ca pâine caldă

Mein Kampf-ul lui Hitler se vinde ca pâine caldă

Editura franceză Fayard anunţă că va publica în cursul acestui an o ediţie critică a manifestului Mein Kampf în care Adolf Hitler şi-a expus ideologia rasistăşi antisemită, informează RFI.RO.

‘Mein Kampf’ a fost scris de Hitler între anii 1924-1925, perioadă în care liderul partidului naţional-socialist (nazist) era încarcerat în Bavaria în urma unui puci eşuat. Manifestul politic prezintă parcursul personal al semnatarului şi mai ales viziunea acestuia asupra lumii, denunţându-i printre altele pe duşmanii Germaniei, cap de listă fiind citaţi evreii.

Editura Fayard lucrează la acest proiect de un deceniu, ştiind că textul lui Hitler intra în domeniul public în 2016. Iniţial, ediţia franceză trebuia să apară anul trecut, în 2020, dar pandemia de coronavirus şi diversele carantine impuse în Franţa au amânat proiectul pentru anul acesta.

Incă din 2015 Fayard promitea că va publica în anul următor, cel al intrării textului în domeniul public, o ediţie critică şi într-o nouă traducere a lui Mein Kampf. Comitetul ştiinţific trebuia să cuprindă istorici francezi şi străini.

La ora actuală, au apărut doar două ediţii critice ale lui Mein Kampf.

Prima, în germană, chiar în 2016, realizată de un centru public de cercetători în istorie, Institut für Zeitgeschichte (IfZ) care s-a vândut în aproape 90.000 de exemplare.