//Mai mulți apropiați ai miliardarului George Soros arestați în Myanmar

Mai mulți apropiați ai miliardarului George Soros arestați în Myanmar

11 membri ai unei fundații care îi aparține miliardarului George Soros au fost arestați în Myanmar sub acuzația că ar fi finanțat revolta împotriva statului. Deja autoritățile au preluat controlul conturilor bancare ale fundaţiei Open Society Foundation (OSF) şi au anunţat că vor întreprinde acţiuni în justiţie împotriva fundaţiei.

Armata din Myanmar a confiscat conturilor bancare ale fundaţiei miliardarului George Soros din ţară. Junta militară acuză organizaţia filantropului că finanţează protestatarii
MRTV, televiziunea controlată de armată a anunţat că armata a emis mandate de arestare pentru 11 membri ai personalului OSF Myanmar, inclusiv şeful şi şeful adjunct al acesteia, sub suspiciunea că acordă sprijin financiar protestatarilor ce manifestează împotriva loviturii de stat organizate de armată pe 1 februarie, relatează Reuters.
Regimul a mai susţinut că filantropul nu a obţinut aprobarea de la Departamentul de gestionare a schimbului valutar al Băncii Centrale din Myanmar (CBM) pentru un depozit de 5 milioane USD (7,04 miliarde kiaţi) la Banca de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (SMED) din Myanmar în 2018.

Fundaţia este, de asemenea, acuzată că a retras ilegal 1,4 milioane de dolari din contul său de la SMED la o săptămână după ce armata a organizat lovitura de stat din Myanmar. Armata nu a adus dovezi care să susţină afirmaţiile.

Junta militară a preluat, de asemenea, controlul asupra activelor în valoare totală de 3,81 milioane dolari şi 375 milioane kiaţi din conturile bancare OSF la patru bănci private – Kanbawza Bank (KBZ), Ayeyarwady Bank (AYA), SMED şi Co-operative Bank (CB), potrivit MRTV. Armata a declarat că a început să preia controlul asupra tuturor fluxurilor ilegale de bani către OSF Myanmar, spunând că fundaţia a încălcat legea care stabileşte regulile şi reglementările pentru organizaţiile din ţară.