//Luna aceasta Ungaria inaugurează un centru cultural dedicat muzicii

Luna aceasta Ungaria inaugurează un centru cultural dedicat muzicii

În cursul acestei luni, în Ungaria se va inaugura un centru cultural dedicat muzicii. Este construit în Parcul Central din Budapesta și are o suprafață de 7,2 hectare.

Clădirea, dotată cu săli de concert, spații pentru educație și expoziții interactive, își propune să devină primul centru cultural care celebrează istoria muzicii maghiare și în același timp, un spațiu comunitar viu în centrul Budapestei.

Centrul cultural este conceput pe trei niveluri: parterul conține două săli de spectacol, în timp ce etajul superior găzduiește săli de cursuri, o bibliotecă și spații de birouri, iar spațiile de expoziție sunt amplasate la subsol.

Expoziția permanentă intitulată „Dimensiuni sonore – Călătorii muzicale în timp și spațiu” va fi concepută ca un labirint. Cu ajutorul unor căști, vizitatorii vor asculta aproximativ trei sute de fragmente muzicale din ultimele două milenii care îi vor ghida prin istoria muzicală europeană și maghiară prin intermediul a șapte puncte de experiență.

Reprezentanții muzeului anunță că prima expoziție temporară va fi dedicată istoriei pop-rock-ului maghiar, din anii 1960 până în prezent, și va avea loc în toamna anului viitor.

Arhitectul japonez Sou Fujimoto este cel care a conceput clădirea de nouă mii de metri pătrați din Parcul Central din Budapesta.

Casa Muzicii Maghiare/ foto: Marton Monus
Casa Muzicii Maghiare/ foto: Marton Monus

Cunoscut pentru stilul său care îmbină armonia cu natura, arhitectul a conceput pentru Casa Muzicii Maghiare un acoperiș perforat de aproape o sută de găuri de forme diferite care permit luminii naturale să pătrundă în structură și totodată, lasă copacii din jurul clădirii să crească prin ele.

În plus, clădirea va utiliza surse de energie regenerabilă.

Casa Muzicii Maghiare/ foto: Marton Monus

Casa Muzicii Maghiare face parte din proiectul Liget Budapest, un amplu plan de reamenajare a Parcului Central din Budapesta, vechi de 200 de ani, cu scopul de a-l transforma într-o destinație culturală și de agrement.

Proiectul, inițiat în 2011 de guvernul Fidesz, este finanțat din fonduri de la bugetul de stat.

Casa Muzicii Maghiare/ foto: Marton Monus

Destinat să devină una dintre cele mai importante dezvoltări muzeale din Europa, proiectul cuprinde, de asemenea, construcția unui muzeu de etnografie, o nouă galerie națională, un spațiu de joacă și terenuri de sport.