//Germania se pregătește să impună vaccinarea obligatorie, Austria deja a făcut-o!

Germania se pregătește să impună vaccinarea obligatorie, Austria deja a făcut-o!

De la 1 februarie, în Austria va fi obligatorie vaccinarea persoanelor de peste 19 ani împotriva Covid-19. Cei care refuză vor fi amendați cu sume de până la 3600 de euro. În weekend, peste 27.000 de persoane au protestat în capitala austriacă, Viena, împotriva acestor măsuri. Pe acest fond, Germania se pregătește să ia măsuri similare.

Guvernul austriac a revizuit planul de vaccinare împotriva COVID-19, astfel că imunizarea va deveni obligatorie. De la 1 februarie, măsura se va aplica obligatoriu tuturor, începând cu vârsta de 18 ani, în loc de 14, așa cum se prevedea anterior. Campania de imunizare se va desfăşura în trei etape. Autorităţile austriece vor notifica printr-o scrisoare fiecare familie pentru a le reaminti noile reguli, iar de la jumătatea lunii martie poliţia va începe să-i controleze direct pe oameni dacă s-au vaccinat anti-COVID. Dacă nu fac dovada imunizării, riscă amenzi de până la 600 de euro. Dacă aceste măsuri nu vor creşte rata de vaccinare la nivel naţional, guvernul va trece la cea de-a treia fază: le vor trimite din nou notificări persoanelor care nu s-au conformat, urmând ca ulterior să fie programate automat pentru a fi vaccinate. Dacă nu se prezintă, amenzile vor urca până la 3.600 de euro.

Proteste în Austria

În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.

Parlamentul francez a adoptat definitiv, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare. Legea impune ca toate persoanele de peste 16 ani să facă dovada vaccinării pentru acces la activităţi recreative, restaurante şi baruri, târguri, locaţii turistice şi în transportul public inter-regional. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Danemarca a redeschis locurile de divertisment şi culturale, în ciuda numărului mare de contaminări. Vizitatorii trebuie să poarte mască de protecţie şi să facă dovada certificatului COVID. Cu o populaţie de 6 milioane de locuitori, Danemarca a înregistrat în ultima perioadă, zilnic, peste 20.000 de noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, oficialii din domeniul sanitar susţin că infectările au ajuns la o fază de platou, în condiţiile în care numărul de pacienţi internaţi în spital cu COVID-19 pare să se fi stabilizat.