Ieri, ministrul german de Externe, #Heiko Maas, a declarat că în mod cert impasul cu Polonia și Ungaria privind legarea fondurilor #UE de respectarea statului de drept poate fi rezolvat în curând.
Cele două țări au blocat bugetul de 1,8 trilioane de euro și pachetul de recuperare a coronavirusului, opunându-se legăturii statului de drept.
“Suntem în ultima fază a negocierilor, nu este ușor, așa cum știm cu toții”, a spus Maas într-o întâlnire care a avut loc la Berlin, cu ocazia evenimentului Forumul Politicii.
“Dar sunt absolut sigur că vom putea lua decizii în următoarele câteva zile atât pentru bugetul UE, cât și pentru fondul de recuperare, așa că putem elibera banii”, a spus el citat de Reuters.
Ar putea însemna că fondurile ar putea fi deblocate înainte de următorul summit al liderilor UE la mijlocul lunii decembrie, sau ar fi luată o decizie de eludare a acestei blocade.
Înschimb, de la Budapesta și Varșovia nu au existat semne că ar ușura obiecția lor față de legătura statului de drept despre care pretind că ar putea fi folosită ca mijloc de presiune politică.
Mâine, Premierul polonez Mateusz Morawiecki se va deplasa la Budapesta pentru o vizită de o zi pentru a-l consulta pe premierul maghiar Viktor Orbán cu privire la această chestiune, a informat marți presa poloneză.
Cei doi premieri se întâlnesc pentru a-și coordona pozițiile.
Rămâne de văzut ce măsuri ar fi suficiente pentru ca Budapesta și Varșovia să-și deblocheze opoziția în timpul negocierilor cu președinția germană a UE.
Președinția și Parlamentul European au încheiat un acord cu privire la regulile noului mecanism la începutul acestei luni, iar parlamentul a declarat că nu renegociază acordul la care sa ajuns atunci.
“Acest parlament european nu va renunța niciodată la ceea ce am realizat în cadrul negocierilor, nu vom face un singur pas înapoi. Trebuie să respectăm 100% textul pe care l-am adoptat”, a declarat marți liderul grupului socialist Iratxe Garcia, referindu-se la discuțiile cu președinția.
Există, de asemenea, un apetit scăzut și în rândul altor state membre pentru a redeschide discuțiile privind statul de drept, prim-ministrul olandez Mark Rutte afirmând săptămâna trecută că compromisul este „minimul-minim” pentru el.
“Este politic și practic imposibil să redeschidem compromisul cu privire la mecanismul statului de drept. Nu ar trece de consiliu [statelor membre] și orice încercare ar fi imediat doborâtă de Parlamentul European. Această problemă este soluționată.”, a declarat pentru EUobserver un diplomat superior al UE.
Garanțiile juridice și asigurările suplimentare ar putea fi acordate Ungariei și Poloniei, dar este puțin probabil ca acest lucru să fie suficient.
Unele țări din UE au indicat, de asemenea, că vor continua fără Ungaria și Polonia, dacă este necesar – punând presiune pe cele două țări, care sunt principalii beneficiari ai fondurilor UE.
Fondul de recuperare ar putea fi convenit în baza unui acord interguvernamental sau a unei cooperări consolidate în conformitate cu normele UE, lăsând în afară Ungaria și Polonia.
Bugetul provizoriu ar acoperi anul viitor – dar fără un acord asupra bugetului de șapte ani, noile fonduri ar fi cheltuite doar pentru plăți agricole, externe, administrative. Pentru ca fondurile structurale să continue, trebuie încheiat un acord între statele membre.
Cu toate acestea, finanțarea proiectelor curente din actualul buget de șapte ani va continua timp de încă trei ani, ceea ce înseamnă că fondurile structurale nu vor scădea la zero din ianuarie.
Capitale critică
Primarii din Budapesta și Varșovia – ambii din partidele de opoziție din țările respective – și-au criticat guvernele naționale pentru blocarea bugetului UE și a fondului de recuperare Covid-19.
Într-o scrisoare adresată Comitetului Regiunilor UE, aceștia au spus că UE ar trebui să coopereze direct cu regiunile țărilor membre și i-au acuzat pe liderii țărilor lor că își plasează „interesele politice egoiste” înaintea gestionării de către UE a crizei coronavirusului, a informat Reuters.