//Femeie executată în SUA

Femeie executată în SUA

A fost executată singura femeie condamnată la moarte din sistemul penitenciar al SUA – Lisa Montgomery.

Ea a primit injecția letală în urmă cu puțin timp. Execuția avut loc la penitenciarul din Terre Haute, Indiana. Femeia a fost omorâtă după ce un ordin de oprire a execuției a fost ridicat de Curtea Supremă.

Cazul a atras atenția din cauză că avocații au declarat că femeia era bolnavă psihic. Ei au mai spus că Lisa Mongomery suferise abuzuri în copilărie.

Crima înfiorătoare pentru care a fost executată

Femeia de 52 de ani a strangulat și tăiat o femeie gravidă și i-a scos copilul din burtă. Infracțiunea a avut loc în 2004, în statul Missouri.

Victima, în vârstă de 23 de ani, pe nume Bobbie Jo Stinnett, a sângerat până a murit.

Lisa Montgomery e prima femeie executată în SUA în ultimii 67 de ani.

Cum a fost executată

Potrivit unui martor al execuției, o femeie i-a îndepărtat condamnatei masca și a întrebat-o care sunt ultimele ei cuvinte. Dar condamnata nu a vrut să spună nimic.

Execuția a fost amânată de două ori. Prima oară amânarea a fost din cauza pandemiei de COVID-19. A doua oară, marți, de un judecător, în așteptarea unui răspuns de la Curtea Supremă.

Luni, un judecător din Indiana a încercat să oprească execuția. El a cerut organizarea unei audieri care să stabilească dacă femeia este aptă psihic.

O femeie a fost executată în SUA. Povestea Lisei Montgomery

Avocații femeii au susținut că femeia a avut creierul deteriorat de la naștere. Ei considerau că femeia e prea bolnavă psihic pentru a fi executată.

Avocații au mai spus că, în copilărie, femeia a fost abuzată de tată. De asemenea, rudele spun că mama condamnatei ar fi traficat-o. Acest tratament, potrivit avocaților, poate fi considerat tortură.

Aceștia au mai spus că, la momentul crimei, Lisa Montgomery trecea printr-un episod psihotic și își pierduse legătura cu realitatea.

Această teorie a fost susținută de grupuri pentru drepturile omului și avocați.

Detaliile înspăimântătoare ale crimei

Dar familia și prietenii victimei au declarat că, indiferent de starea psihică a criminalei, asasinatul a fost atât de înspăimântător încât merită pedeapsa cu moartea.

Asasina s-a împrietenit online cu Bobbie Jo Stinnett, profitând de dragostea pentru câini a victimei. Ajunsă la casa victimei, criminala a strangulat-o, apoi i-a tăiat burta și a scos copilul.

Polițiștii au găsit copilul, dar criminala a spus că este al ei. După ce această variantă a căzut, Lisa Monfomery și-a recunoscut crima.

Ea a fost condamnată la moarte în 2007.