//Aleksei Navalnîi mutat într-o închisoare secretă

Aleksei Navalnîi mutat într-o închisoare secretă

Aleksei Navalnîi a fost mutat într-o închisoare secretă! Şeful Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia, confirmă. Opozantul rus a fost transferat, dar nu se ştie unde. Mai precis, Aleksandr Kalaşnikov, a confirmat că Aleksei Navalnîi a fost transferat din închisoarea din Moscova.

Aleksei Navalnîi ar fi fost transferat la centru de detenţie, dar nu se ştie care. Potrivit surselor din media ruse, nici familia nu ştie unde a fost transferat. Cel mai mare duşman al lui Vladimir Putin are de ispăşit  pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare.

„El a fost transferat la locul unde ar trebui să fie prin decizia tribunalului”, a declarat Aleksandr Kalaşnikov, citat de agenţiile ruse. Acesta a mai spus că nu există „nicio ameninţare la viaţa sau sănătatea”.

Kalaşnikov nu a precizat unde a fost dus exact Aleksei Navalnîi. Nu este clar dacă opozantul rus este încă pe drum spre locul nou de detenţie sau a ajuns deja.

Avocatul Vadim Kobzev: „Nu ştim unde este”

Vadim Kobzev, avocatul lui Navalnîi, a declarat joi că acesta a fost mutat într-un loc necunoscut. Iar rudele sale nu au fost înştiinţate unde a fost dus.

Vadim Kobzev a explicat că a vrut să îl viziteze pe Aleksei Navalnîi în Penitenciarul din Moscova, dar i s-a transmis că nu se mai află acolo. „Nu mi s-a spus unde a fost transferat, cel mai probabil în alt centru de detenţie, dar este posibil şi în altă parte”.

„Faptul că nu ştim unde este şi ce se întâmplă cu el ne confirmă amploarea riscurilor”, a afirmat, la rândul său, Leonid Volkov, colaboratorul lui Aleksei Navalnîi.

Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa în Rusia din Germania.

Liderul opoziţiei din Rusia a fost tratat după ce fusese otrăvit în august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar. El a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, în apel, de un tribunal din Moscova pentru încălcarea condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014 într-un caz de deturnare de fonduri, despre care opozantul susţine că a fost orchestrat de autorităţi.

Încă înainte de pronunţarea sentinţei în apel, CEDO ceruse autorităţilor ruse eliberarea imediată a opozantului rus, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în închisoare. Moscova a respins solicitarea CEDO, acuzând instanţa de la Strasbourg de ingerinţă în afacerile interne.