//Zeci de bebeluși pot muri într-un spital de copii din cauza lipsei de fonduri!

Zeci de bebeluși pot muri într-un spital de copii din cauza lipsei de fonduri!

Un medic de la spitalul de copii Marie Curie a arătat situația dezastroasă din spital generată de lipsa alocării de fonduri.

Medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul Marie Curie, a vorbit în exclusivitate cu jurnaliştii Aleph arătând că fondurile destinate tratamentului micilor pacienţi de pe secţie s-au terminat de o lună de zile. Responsabilii din Ministerul Sănătăţii nu au rezolvat nici acum problema.


Zeci de copii pot muri oricând din cauza acestei nereguli grave. Vorbim despre cea mai mare secţie de reanimare neonatală din ţară. Acolo ajung bebeluşi cu afecţiuni foarte grave care trebuie operaţi, precum cele cardiovasculare şi neurologice.

Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie: În momentul acesta avem doi pacienţi peste capacitate şi 25 în aşteptare şi asta înseamnă că va trebui să restrângem urgent activitatea. De când am dat drumul la aplicaţie au murit 30 de bebeluşi în aşteptare. Asta înseamnă că toţi cei care aşteaptă au probleme grave.

Medicul Cătălin Cârstoveanu spune că, în Europa, îngrijirea unui nou-născut cu boli grave costă între 3.000 şi 5.000 de euro, dar că, la noi, costurile sunt mai mici. Specialistul este de părere că întreg sistemul nu trebuia blocat numai pe gestionarea bolii COVID-19.

Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie: Unii spun că nu trebuie să vorbim, dar nu pot să accept lucrul acesta, că iarăşi, şi aşa nu facem pentru toţi din ţară, acum să tăiem şi mai mult lucrurile, să nu-i primim, şi să isterizăm o groază de colegi, să sune şi să le spunem că nu avem bani, de fapt. Eu am trimis la Direcţia Medicală, cei care au programele în subordine, care au acţiunile prioritare în subordine, am sunat-o personal pe doamna, vezi că-ţi trimit un memoriu, l-am sunat şi pe şeful de la urgenţe, am spus, am terminat banii, ce fac? Am văzut suma pentru COVID-19, colosal, mai mult decât la acţiuni prioritare, ce facem fraţilor? Vreau să văd, ce faceţi pentru COVID-19?

Amalia Şerban, şefa Direcţiei Medicale din Ministerul Sănătăţii, spune că se vor aloca bani în viitorul apropiat, şi că mai multe spitale sunt în aceeaşi situaţie. Asta deşi medicul Cârstoveanu a trimis memoriu spre Minister încă de luna trecută, atrăgând atenţia că banii sunt insuficienţi.