//Propunere pentru înființarea unui fond municipal prin care clujenii să fie acționari la proiectele orașului

Propunere pentru înființarea unui fond municipal prin care clujenii să fie acționari la proiectele orașului

În cadrul ședinței de consiliu local al Primăriei Cluj-Napoca, consilierul local Vladimir Mătușan a cerut înființarea unui fond municipal. Din acesta, la care ar putea cotiza toți clujenii, administrația locală ar putea face o serie de investiții publice la care clujenii ar fi acționari.

Ideea pe care a marșat consilierul local este inspirată din modul în care Norvegia își gestionează banii prin Fondul de Investiții Norvegian care anul trecut era estimat la peste 1.000 de miliarde de dolari.

Această idee, potrivit consilierului Vladimir Mătușan, ar putea fi pusă în practică printr-o acțiune a primăriei.

Emil Boc nu a oferit, în cadrul ședinței, un punct de vedere pertinent vizavi de posibilitatea prin care primăria ar putea supune atenției clujenilor un proiect de acest gen și s-a pierdut în a oferi explicații pe marginea proiectului metroului.

”Poate clujenii ar putea fi interesați să devină chiar ei acționari la proiectele publice din Cluj-Napoca și să cotizeze în cadrul acestui fond. Spre exemplu, Băile Someșeni ar putea fi cumpărate de la actualul proprietar și transformate într-un bun public de impact local și regional. Ideea acestui fond nu am invetat-o eu, ci este inspirată din Fondul Norvegian”, a declarat consilierul local.

Vladimir Mătușan

Norvegia a pornit Fondul de pensii guvernamental, cunoscut și drept fondul de petrol, în 1969, la un an după ce au fost descoperite zăcăminte de petrol în Marea de Nord. Treptat, fondul norvegian a devenit cel mai mare fond suveran de investiții din lume și cel mai mare fond controlat de o țară în numele cetățenilor săi.

În 2017, valoarea sa a depășit pentru prima dată 1 miliard de dolari (830 de miliarde de euro) și publicația The Economist a calculat că în acel moment populația Norvegiei deținea peste 1% din toate acțiunile la nivel global.

Acum valoarea fondului este de peste 1.00 de miliarde de euro, echivalentul a 191.000 de euro pentru fiecare din cei 5,3 milioane de cetățeni norvegieni.

“În ciuda pandemiei care și-a pus amprenta asupra anului 2020, a fost încă un an bun pentru fond”, a declarat Øystein Olsen, guvernatorul Băncii centrale din Norvegia, care administrează fondul.

Aproximativ 72,8% din fond a fost investit în acțiuni, 2,5% în proprietăți și 24,7% în instrumente financiare cu venituri fixe precum obligațiuni de stat și obligațiuni corporative. Companiile americane de tehnologie, în special, au ajutat fondul, a anunțat Banca centrală norvegiană.