//Regizorul Corneliu Porumboiu săltat de mascați pentru evaziune fiscală

Regizorul Corneliu Porumboiu săltat de mascați pentru evaziune fiscală

Regizorul Corneliu Porumboiu a fost reținut, alături de producătorul de film Ada Solomon, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Dosarul penal privește circa o sută de persoane și firme, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film.

Procurorii DIICOT susțin că firmele și persoanele implicate au obținut finanțări de la Centrul Național al Cinematografiei și apoi ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul.

Luni dimineață o parte din inculpați au fost audiați timp de mai multe ore.

Născut în 1975 în Vaslui, el a studiat mai întâi management, apoi a trecut la Regie Film (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București), absolvind facultatea în 2003. După o serie de filme de scurt și mediu metraj foarte bine primite la festivaluri din țară și străinătate (Pe aripile vinuluiCălătorie la orașVisul lui Liviu), a debutat în lungmetraj cu A fost sau n-a fost? (2006). Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Cannes, de unde s-a întors cu „Caméra d’Or” (cel mai important premiu pentru un debutant) și cu premiul de distribuție „Label Europa Cinémas”, începând astfel o frumoasă carieră internațională.

Al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, Polițist, adjectiv, a fost selecționat și el la Cannes, în secțiunea „Un Certain Regard”.