Medicover, companie internațională, a preluat pachetul majoritar de acțiuni al spitalului privat de recuperare Polaris, afacerea familiei Socea din Cluj-Napoca. Spitalul privat are o capacitate de 180 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizare de zi și peste 20 de specialități medicale în ambulator. Datorită Consiliului Județean Cluj, spitalul Polaris a fost băgat și în schema de spitalizare pentru pacienții Covid-19, tratamentul fiind decontat din bugetul public. În cadrul acestui proiect a fost cooptat și Ovidiu Gogu Cacuci, fondatorul Spitalului Pelican Oradea, preluat de Medicover în anul 2018.
Alexandru Socea, fondator al spitalului de recuperare medicală Polaris Medical deschis în august 2015 lângă Cluj Napoca, declara după inaugurarea acestui proiect medical că există un plan de investiţii de peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltare în următorii cinci ani.
Investițiile nu au fost de prea mare ajutor sau nu s-au făcut pentru că afacerile Polaris nu au mers conform așteptărilor.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor aferente anului 2015, SC POLARIS MEDICAL CLINICA DE TRATAMENT SI RECUPERARE SA mergea pe o pierdere de 6,3 milioane de lei. După cinci ani, pierderea declarată a crescut la aproape 6 milioane lei.
Până la preluarea de către rețeaua Medicover, centrul medical clujean Polaris era deţinut de acţionarii MERA STANCA DELIA, SOCEA TUDOR ALEXANDRU (acţionari minoritari) şi de off-shore-ul cipriot Radovan Limited, care deţine pachetul majoritar de acţiuni. Familia Socea nu este străină de acest off-shore pentru că, potrivit unei menţiuni care apare în Monitorul Oficial din 2014, Ioan Socea, tatăl lui Alexandru Socea, era reprezentantul off-shore-ului Radovan: ”RADOVAN Limited cu sediul în Themistokli Dervi, 3, Julia House, 1066, Nicosia, Cipru, înregistrata la Departamentul de înregistrare a societăţilor Nicosia sub nr. HE 299187, în calitate de acţionar deţinând un număr de 1.429.530 acţiuni, reprezentând 49% din capitalul social, reprezentata prin dl Ioan Socea (…)”.
Investițiile familiei Socea sunt făcute în domeniul energiei, medical, al procesării de valori, etc. Este constantă relația de afaceri pe care ei o au cu polonezii. Spre exemplu, Ioan Socea a făcut parte din afacerea Energobit până în 2014 când a demisionat din funcția de director, însă fiul lui Alexandru face parte din conducerea acestei companii. În 2012, o mare parte din acțiunile Energobit au ajuns în patrimoniul holdingului polonez Innova Capital, pentru ca acum, pachetul majoritar să fie deținut de off-shore-ul cipriot ENERGOBIT HOLDING LTD.