//O primărie plătește daune de peste 10.000 lei unei persoane mușcată de un câine comunitar

O primărie plătește daune de peste 10.000 lei unei persoane mușcată de un câine comunitar

Primăria din Abrud a fost obligată, printr-o decizie judecătorească, să plătească daune de peste 10.000 lei unei persoane care a fost mușcată de un câine comunitar.

Primăria Abrud trebuie să îi plătească unui cetățean din oraș care a fost mușcat de un câine fără stăpân, daune de peste 10.000 de lei, și 3500 de lei cheltuieli de judecată. 

Mai exact, după ce a fost mușcat de un câine comunitar pe o stradă din Abrud, bărbatul și-a luat un avocat și a dat în judecată Primăria Abrud.

Cazurile de genul sunt foarte rare în România, însă același lucru s-a întâmplat și în județul Galați, unde un bărbat a primit daune de 4.300 de euro după ce a fost mușcat de un câine de pe stradă. 

Deși bărbatul a fost mușcat de câine pe 23 noiembrie 2018, dosarul a fost înregistrat pe 19 martie 2020, pe rolul Judecătoriei Câmpeni și a fost nevoie de cinci ședințe de judecată ca magistrații din Câmpeni să de o primă decize, care a venit la sfârșitul anului 2020, pe 8 decembrie.

Mai mult de atât, procurorii din Câmpeni au deschis un dosar penal, dar l-au clasat în aprilie 2019.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării Judecătoriei Câmpeni

Bărbatul în cauză, în jurul prânzului, pe data de 23 noiembrie 2018, se plimba prin spatele magazinului ”Profi” din oraș. Atunci,  acesta a fost mușcat de gamba piciorului drept de un câine comunitar, care a sărit la bărbat fără ca acesta să îî facă ceva.

Imediat, bărbatul a strigat la alte două persoane care erau prin zonă și le-a aratat mușcătura de câine, și implicit câinele care l-a mușcat.

Acesta a mers la Serviciul de Medicină Legală din Alba Iulia, iar după expertiza medicului legist a primit un certificat care atesta că a fost mușcat de un câine și că are nevoie de 14 zile de îngrjiri medicale, la care se adaugat o schemă de vaccinare antirabică.

Dosar penal clasat de procurori

Incidentul a fost reclamat și la autorități de către bărbat, un dosar penal a fost deschis, dar procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei Câmpeni au clasat dosarul și au motivat că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăție prevăzută de lege” se arată în motivarea Judecătoriei Câmpeni.

Dosarul a fost clasat de procurori, deși bărbatul a mers cu un agent constator în zona în care a fost mușcat și a identificat câinele, alături de un alt patruped fără stăpân, dar autoritățile nu au luat nici o măsură.

Mai târziu câinele care l-a mușcat pe bărbat a fost luat de pe stradă de un ONG, și dus într-o altă locație, se mai arată în motivarea judecătoriei Câmpeni.

Înainte să dea primăria în judecată, bărbatul a încercat o cale amiabilă

După ce a fost mușcat, potrivit motivării instanței, bărbatul a înregistrat o cerere la ”Primăria Abrud sub numărul 7684 din 5 martie 2019 în conținutul căreia se prezintă starea de fapt pe care o consideră reală în legătură cu incidentul din data de 23 noiembrie 2018, solicitând să fie reparat prejudiciul suferit. În acest sens a prezentat extrase din practică judiciară prin care anumite unități administrative au fost obligate la plata unor despăgubiri civile, atât cu titlu de daune materiale dar și daune morale”, se arată în documentul citat.

Răspunsul Primăriei:  ”Primăria Orașului Abrud a emis adresa numărul 7684 / 13.03.2019 prin care s-a solicitat reclamantului să depună documentele doveditoare eliberate de medicul veterinar, conform ordinului numărul 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, să facă dovada că respectivul câine era unul comunitar, se depună actele doveditoare privind tratamentul și intervențiile medicale suferite, să prezinte sesizarea adresată Primăriei Orașului Abrud, Primarului Orașului Abrud sau Consiliului Local al Orașului Abrud prin care să se ateste faptul că pe domeniul public, în zona blocuri, există câini fără stăpân iar unul dintre aceștia l-ar fi mușcat. Se arată că primăria nu a fost sesizată în legătură cu incidentul invocat de reclamant”, se mai arată în document.

Decizia Judecătoriei Câmpeni

Bărbatul a cerut daune materiale de 1101 lei, morale de 20.000 de lei + dobândă și plata cheltuielilor de judecată.

Magistrații au reținut că bărbatul chiar a fost mușcat de un câine fără stăpân. La proces au fost audiați și doi martori care au confirmat incidentul și că animalul cu pricina mai statea cu un alt câine fără stăpân în zona respectivă, ”că erau hrăniți de diverse cetățeni, uneori pentru a nu fi mușcați ori că se hrăneau din deșeurile colectate în zonă. Acel câine, la o perioadă de timp a fost luat de o asociație neguvernamentală și dus în altă localitate”, se arată în motivare.

De asemenea au reținut că „consiliile locale ale unităților administrativ teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpâni și ai câinilor care circulă liber, fără însoțitor,în locuri publice, care nu au fost revendicați ori adoptați în condițiile prevederilor legale și au obligația de a captura și escorta acei câini, prin intermediul personalului calificat”. 

UAT Abrud, ”pe teritoriul căreia s-au aflat mai mulți câini fără stăpâni, cunoscuți ca și câini comunitari , nu și-a îndeplinit obligația prevăzută la articolul 21 din OUG 55/ 2002 întrucât nu a procedat la identificarea și înregistrarea acelor câini în termen de cel mult 18 luni de la data intrării în vigoare a respectivului acte normativ.

Respectivul câine care a cauzat prejudiciul pentru reclamant, deși era un câine care circula liber în zone publice , nu a fost identificat și înregistrat conform dispozițiilor legale, astfel că era considerat ca fiind proprietatea localității și se instituie obligația de a se răspunde pentru eventualul prejudiciu cauzat”, au hotărât magistrații din Câmpeni.

Drept urmare, magistrații au hotârăt că bărbatul va fi despăgubit de Primăria Abrud cu 469,58 lei daune materiale (bani pe care i-a cheltuit pe benzină pentru a merge la Alba Iulia să își facă vaccinul antirabic) și 10.000 lei, daune morale pentru că i-a fost lezată sănătatea.

De asemenea, a mai obligat primăria la plata cheltuielilor de judecată în valoare de  3422,35 lei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicarea către părți, arată alba24.ro.