//Guvernul Cîțu s-a apucat de tăiat

Guvernul Cîțu s-a apucat de tăiat

Premierul Florin Cîțu i-a informat pe liberali că în sectorul bugetar nu se vor mai emite voucherele de vacanță în 2021, sporurile bugetarilor vor fi sistate, la fel ca și subvențiile pentru transportul studenților.

Potrivit calculelor, economia la buget ar fi de 1,8 -2 miliarde de lei. În privința transportului pentru studenți, aceștia ar urma să nu mai aibă gratuitate, ci să se revină la sistemul din 2016, când era doar un anumit număr de călătorii suportat de stat. 

Sporurile pentru prefecturi ar urma să fie eliminate, indemnizația de hrană se vor reduce, iar sporurile vor fi plafonate. 

Pensiile se vor indexa de anul viitor cu inflația și cu până la 50% din creșterea reală a salariului mediu, le-a mai spus premierul liberalilor, potrivit surselor HotNews.ro. 

“Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu”, a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.

În replică, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim- ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri.

”Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți. 
În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Florin Cîțu, a informat ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților. Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. În contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat
răzgândirea prim-ministrului? Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii”, se arată într-o poziție a ANOSR.