//Brașov: Furnizor de energie amendat de Protecția Consumatorilor

Brașov: Furnizor de energie amendat de Protecția Consumatorilor

Protecția consumatorilor Brașov a amendat o companie care are ca obiect de activitate furnizarea de energie către consumatorii casnici.

Şeful CRPC Braşov, Sorin Claudiu Susanu, susţine că în această perioadă mulţi consumatori sunt „ademeniţi” să-şi reînnoiască contractele de furnizare a energiei şi le sunt promise numeroase avantaje, „dar, în anumite cazuri, situaţia este total diferită, ajungându-se chiar să fie induşi în eroare de clauzele contractuale şi, în final, să plătească mai mult”.

„Un astfel de exemplu este al unui mare operator privat de furnizare a energiei electrice, care a fost sancţionat cu o amendă de 20000 lei şi cu decizie de suspendare a practicilor comerciale incorecte/înşelătoare. Din analiza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu consumatorii se constată că aceştia nu beneficiază de indicarea exactă a tarifului aferent energiei electrice consumate.

În Anexa nr.2 la contract – Preţ şi Tarife, se indică: energie electrică activă 325 lei/ Mwh şi tarif rezervare 0,2 lei/zi, precum şi o listă de tarife reglementate, funcţie de tipul distribuitorului de energie electrică (tarif distribuţie), respectiv tarif serviciu de transport, cogenerare înaltă eficienţă, accize, certificate verzi, tarif serviciu de sistem. De asemenea, în –parte integrantă a Contractului de furnizare, se indică la art.4(1) . Menţionăm că toate aceste tarife nu reprezintă o informare clară şi completă asupra tarifului final plătit de consumatorul mediu”, a scris Sorin Claudiu Susanu pe pagina de socializare.

Totodată, acesta precizează că toate tarifele enumerate nu conţin TVA, deşi operatorul economic face această menţiune în subsolul tabelelor cu tarife. „Operatorul economic include în tariful energiei electrice componenta în lei/zi, deşi facturarea energiei electrice se face lunar, de asemenea nu defineşte pentru consumator ce reprezintă acest tarif de rezervare.

Tot la Anexa nr.2- Preţ şi Tarife, valorile tuturor tarifelor sunt exprimate în lei/Mwh, deşi factura emisă consumatorului mediu indică la tarife lei/Kwh”, a mai scris acesta. Sorin Claudiu Susanu susţine că aspectele descrise sunt susceptibile „să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacţionare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, şi reprezintă o practică comercială înşelătoare”.