//Astăzi, CNAIR deschide un ”ciot” de autostradă: 4 km între Cluj-Napoca și Târgu Mureș

Astăzi, CNAIR deschide un ”ciot” de autostradă: 4 km între Cluj-Napoca și Târgu Mureș

Astăzi, CNAIR va deschide porțiunea de 4,5 km de autostradă între Târgu Mureș și Ungheni. Sectorul face parte din cadrul segmentului Gilău – Târgu ;Mureș. Tot astăzi vor fi dați în folosință și 4,7 kilometri drum de legătură cu patru benzi.

Constructorul Strabag din Austria a finalizat lucrările înainte de termenul contractual, luna martie a anului viitor, iar astăzi este programată recepţia, fără „festivisme, panglici sau sobor de preoţi”, potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Nu sunt mulţi kilometri, sunt aprox. 4,5 kilometri plus 4,7 kilometri drum de legătură care este la profil de drum naţional cu patru benzi, practic, va fi recepţionat anul acesta pe 6 decembrie”, a explicat vineri, la B 1 TV, Cristian Pistol, şeful Companiei de Drumuri.

Pe traseu sunt construite trei poduri şi pasaje pentru segmentul de autostradă şi alte şase poduri pe drumul de legătură. Contractul cu Strabag a fost semnat în mai 2020 pentru 192 milioane lei şi termen de execuţie 18 luni (primăvara 2022). De la Târgu Mureş la Cluj Napoca nu se va circula pe autostradă completă pentru că lipseşte „lotul Straco”, tronsonul de 16 kilometri dintre Câmpia Turzii şi Cheţani, segment care, cel mai probabil nu va fi terminat mai devreme de 2 ani.

Primul contract pentru Autostrada Transilvania (traseul iniţial Braşov – vama Borş) a fost încheiat cu antreprenorul Bechtel în decembrie 2003 şi reziliat în 2013, apoi CNAIR a scos la licitaţie segmente din A3, pentru lotul Târgu Mureş – Ungheni semnând un nou acord cu asocierea Lemacons – Vega în 2015 pentru ca, un an mai târziu, să rezilieze şi al doilea contract.

Prin deschiderea lotului Târgu Mureş – Ungheni, CNAIR ajunge la aproape 35 de kilometri de autostradă în 2021 (în 2020 s-au deschis 54 de kilometri, potrivit INS respectiv, 62 conform CNAIR).