//Activistă saudită torturată de aproape 2 ani

Activistă saudită torturată de aproape 2 ani

Cunoscuta activistă saudită pentru drepturile femeii Loujain al-Hathloul a fost condamnată la 5 ani și 8 luni de închisoare la Riyadh, fiind acuzată că a încercat să destabilizeze țara. Printre învinuirile aduse este și aceea că a contactat organizațiile internaționale și diplomați ai Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Aceasta are 31 de ani și a fost arestată în mai 2018. De atunci trăiește în condiții extreme, fiind torturată cu șocuri electrice, biciuită, abuzată sexual. Autoritățile i-ar fi oferit șansa de a ieși din închisoare dacă ar fi declarat că nu a fost torturată.

Din luna octombrie se află în greva foamei. Tânăra se află în fruntea luptei pentru drepturile femeilor din această țară și a fost  încarcerată după ce a refuzat să respecte interdicţia privind conducerea mașinilor.

Comitetul ONU pentru Drepturile Femeii a lansat, în noiembrie, un apel public către autoritățile saudite și către regele Salman pentru a pune capăt detenției activistei, în condițiile în care starea de sănătate a femeii este precară.

Loujain al-Hathloul a militat pentru abolirea restricțiilor asupra femeilor în Arabia Saudită și a fost arestată cu puțin timp înainte ca guvernul să ridice interdicția de conducere a mașinilor de către femei.

Ea se află pe locul al treilea în lista Celor mai influente 100 de femei arabe în 2015.