//Vezi programul de guvernare a coaliției formate în jurul premierului Cîțu

Vezi programul de guvernare a coaliției formate în jurul premierului Cîțu

Programul de guvernare a Coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR a fost făcut public. La nivel declarativ, textul vizează modele de dezvoltare durabilă, combaterea sărăciei și transformarea digitală a economiei și administrației. Însă, punerea lui în aplicare este pusă sub semnul întrebării din cauza tensiunilor care au apărut între membrii coaliției.

În contextul de redresare a activităţii post Covid-19, Executivul afirmă că vor continua măsurile de stimulare a cererii, de sprijinire a reluării activităţilor economice afectate de pandemie şi a angajărilor, precum şi de protejare a veniturilor românilor. Va fi susţinută oferta prin instrumente financiare şi granturi pentru sectoarele cele mai grav afectate, precum şi prin scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi garanţii de stat pentru credite, urmărindu-se inclusiv reintegrarea pe piaţa muncii a angajaţilor din sectoarele afectate de pandemia de Covid-19.

Coaliţia condusă de premierul Florin Cîţu afirmă că „noua paradigmă economică a României va asigura sustenabilitatea finanţelor publice pe termen mediu şi lung”, iar în acest sens va avea loc şi o reformă a marilor sisteme de servicii publice şi corespunzător de cheltuieli publice. 

România se află în faţa unei oportunităţi istorice. În perioada 2021-2027, Cadrul Financiar Multianual al UE şi programul Next Generation EU vor aduce ţării noastre aproape 80 de miliarde de Euro, care vor fi utilizate pentru investiţii în infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, mediu sau energie, precum şi pentru modernizarea marilor sisteme publice. 

„Aceste fonduri vor sprijini relansarea şi transformarea economică a României. Astfel, politica bugetară se va baza şi pe atragerea masivă de fonduri europene, sprijinind mărirea potenţialului de creştere al economiei şi urmărindu-se revenirea graduală a deficitului bugetar sub 3 procente la orizontul anului 2024”, potrivit programului de guvernare.