//Unul dintre patronii Gabriel Resources condamnat la închisoare cu executare

Unul dintre patronii Gabriel Resources condamnat la închisoare cu executare

Unul dintre patronii afacerii Roșia Montana, Benjamin (Benny) Steinmetz, a fost condamnat la închisoare cu executare.

”Persoana asta e unul dintre principalii acționari ai Gabriel Resources, compania care a încercat să arunce în aer munții, pădurile și patrimoniul excepțional de la Roșia Montană, să lase în urmă halde de steril toxic și lacuri de cianuri, pentru a-și umple conturile cu aurul obținut, astfel, de acolo. Iar pentru a-și face pofta n-a avut niciun scrupul în a se înhăita cu mafioți mizerabili din România ori în cumpărarea sufletelor și conștiințele jurnaliștilor și politicienilor autohtoni.Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în Dosarul Fermei Băneasa, alături de alți celebri ”oameni de afaceri de succes”, ”consultanți” ori ”jurnaliști”: Remus Truică (7 ani de pușcărie), Tal Silberstein (5 ani), Prințul Paul (3 ani și 4 luni), Dan Andronic (3 ani), Robert Roșu (5 ani), Lucian Mateescu (3 ani). Cu excepția lui Andronic și Mateescu, toți și-au luat sentințele CU EXECUTARE. E drept, pentru unii dintre ei va mai dura un pic până când vor fi prinși și aduși la ”casa memorialiștilor”, dar azi-mâine se fac două decenii de când m-am alăturat celor care luptau pentru salvarea Roșiei Montane, așa că am învățat să am răbdare”, arată senatorul Mihai Goțiu.

Omul de afaceri Beny Steinmetz, care a primit 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa,  este  unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri israelieni.

A fost considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, fiind în  trecut pe locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari.

Acum, potrivit Forbes, Beny Steinmetz are o avere de circa 1,2 miliarde de dolari, este considerat magnatul diamantelor, fiind proprietarul BSGR, o companie minieră prezentă în Guineea și Sierra Leone.

BSGR este investigat în mai multe țări, inclusiv în SUA pentru încălcarea Legii privind practicile de corupţie în străinătate. Compania a negat acuzaţiile.

În 2017, Beny Steinmetz a fost reţinut în Israel, împreună cu Tal Silberstein, consilier politic, şi alţi cinci oameni de afaceri. Acesta a declarat în instanţă că ancheta care îl vizează este un „război politic” finanţat de miliardarul George Soros, potrivit Haaretz, potrivit financialintelligence.ro.

În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, care a consiliat autorităţile din Guineea, pentru că ar fi încercat să facă să eşueze contractul, manipulând Guvernul din ţara africană. Compania a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari, susţinând că Soros a fabricat acuzaţii împotriva BGSR.

„Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în plângere.

Reprezentanţii miliardarului american au respins acuzaţiile drept frivole şi un „artificiu disperat de PR menit să distragă atenţia de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicţii”.

Steinmetz este suspectat că ar fi apelat la compania de detectivi internaționali, Black Cube, în cazul fostei șefe DNA LAura Codruţa Kovesi.