//Sinagoga din Făgăraș împroșcată cu vopsea

Sinagoga din Făgăraș împroșcată cu vopsea

La nicio lună de zile după ce a fost reabilitată, sinagoga din orașul Făgăraș a fost vandalizată. Autorii gestului au împroșcat cu vopsea toată latura sudică a clădirii.

„Ne este greu să înţelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetăţenilor şi ar trebui protejat de orice om. În cursul acestei zile vom sesiza autorităţile competente pentru identificarea făptaşului şi luarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri”,

au precizat reprezentanţii Primăriei Făgăraş.

Clădirea sinagogii a fost construită în 1870 şi, până recent, se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare au început în 2019, cu ajutorul unei sponsorizări din partea unei companii private, ulterior fiind continuate în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundaţia Comunitară „Ţara Făgăraşului” şi Ambulanţa Monumentelor.

În prezent este în curs etapa a treia a reabilitării (a faţadei) în cadrul căreia lucrările sunt finanţate de la bugetul local.

Clădirea urmează să fie transformată într-un centru cultural internaţional, în acest sens, anul trecut, Primăria Făgăraş organizând, împreună cu Centrul pentru Mediu Construit, Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, @HomeinFagaras şi Institutul de Cercetare Făgăraş, un atelier care a reunit arhitecţi şi studenţi din Cluj, Braşov, Bucureşti şi Constanţa pentru realizarea unui plan de reconversie.