//Sibiu: Morții băgați în sicrie sub ochii pacienților tratați de COVID-19

Sibiu: Morții băgați în sicrie sub ochii pacienților tratați de COVID-19

Conducerea militară care a preluat administrarea Spitalului Județean Sibiu pentru perioada pandemiei a dezvăluit modul inuman în care pacienții cu COVID-19 erau tratați până acum. O parte dintre pacienți erau tratați într-un chioșc amenajat impropriu, iar persoanele decedate erau băgate în sicrie de față cu cei care primeau tratament.

Colonelul Constantin Vlase

“În momentul de faţă chioşcul din faţa UPU nu mai este destinat managementului pacienţilor COVID-19. Acesta va fi reamenajat, utilizarea sa ulterioară urmând a fi decisă în funcţie de necesităţi. Chioşcul a fost o soluţie temporară de urgenţă utilizată în contextul creşterii numărului de pacienţi. Deoarece nu oferea condiţii normale de asistenţă medicală pacienţilor şi nici condiţii optime de muncă pentru personalul medical, au fost făcute demersurile pentru mutarea activităţii medicale în sala sindicală a SCJU, unde au fost amenajate 12 paturi pentru pacienţii COVID pozitiv, unde pacienţii au un grup sanitar propriu. În spaţiul rămas liber se vor mai desfăşura doar activităţi de recoltare a testului COVID, dacă condiţiile de supraaglomerare a UPU vor impune acest lucru”, a explicat colonelul Constantin Vlase care este şi medic infecţionist.

Practic, în curtea SCJU Sibiu există câteva chioşcuri amenajate cu termopane. Cel din faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a devenit un “salon” impropriu pentru pacienţii cu COVID-19, când numărul acestora a devenit atât de mare încât nu au mai încăput în paturile de la UPU, în saloanele din containerele din curte, în secţiile de ATI şi Infecţioase.

Acest chioşc fast-food transformat în “salon” COVID-19 a găzduit pacienţi infectaţi şi timp de cinci zile, după declaraţiile unora dintre ei, până au fost transferaţi efectiv într-o secţie de spital. Unii pacienţi au fost nevoiţi să aştepte ore în şir în acel chioşc, chiar stând doar pe un scaun, din lipsă de paturi libere în secţiile spitalelor din Sibiu.