//Sibiu: Înainte de a intra în carantină sibiu primește un nou aparat de testare PCR

Sibiu: Înainte de a intra în carantină sibiu primește un nou aparat de testare PCR

Înainte de intrarea în carantină, persoanele din Sibiu suspecte de COVID-19 vor avea la dispoziţie încă un aparat de testare PCR. Aparatul a fost cumpărat de Universitatea “Lucian Blaga” şi pus la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, rectorul Sorin Radu.

“Am semnat ieri (vineri – n.r.) protocolul cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”, a spus rectorul Sorin Radu.

Acordul încheiat în universitate şi spitalul din Sibiu, le va asigura, zilnic, în jur de o sută de teste PCR, pacienţilor din judeţ.

Acest protocol a fost semnat abia vineri, după intervenţia vicepremierului Raluca Turcan, deşi directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, medicul Liliana Coldea, declarase pentru AGERPRES, că ea îl va semna joi.

“Încă din prima secundă în care am văzut această informaţie că există un aparat PCR nefolosit în judeţul Sibiu, am luat legătura cu cele două părţi implicate şi astăzi protocolul de punere în funcţiune a acestui aparat, va fi semnat între Universitatea “Lucian Blaga” şi Spitalul Judeţean Sibiu. De asemenea, acest protocol este transmis de urgenţă, Direcţiei de Sănătate Publică şi vom direcţiona în urma discuţiei pe care am avut-o cu domnul ministru, Nelu Tătaru, toate consumabilele necesare punerii în funcţiune a acestui aparat”, a precizat vineri, Raluca Turcan.

Aparatul PCR de la universitatea sibiană se află de câteva luni într-un container amenajat chiar în vecinătatea spitalului din Sibiu. Practic, sibienii care stau la coadă la Unitatea de Primiri Urgenţe ca să se testeze de COVID-19, văd prin gard containerul în care este aparatul PCR.

Spitalul Judeţean are trei aparate PCR, dar momentan funcţionează două, unul mai are nevoie de consumabile. La Spitalul de Pediatrie există un singur aparat de testare PCR.

Conform GCS, pe primul loc se situa vineri, judeţul Sibiu, care ajunsese la o rată de infectare de 7,78. De luni vor intra în carantină municipiul Sibiu, oraşele Tălmaciu, Cisnădie şi comuna Şelimbăr.