//Școlile din Cluj-Napoca închise de săptămâna viitoare VIDEO

Școlile din Cluj-Napoca închise de săptămâna viitoare VIDEO

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de sătămâna viitoare în Cluj-Napoca s-ar putea închide școlile. Motivul constă în gradul mare de ocupare al paturilor din spitalele dedicate infecțiilor cu Covid-19.

Județul Cluj are cea mai mare rată de ocupare a paturilor din spitale pentru pacienții cu coronavirus, respectiv 58%, și ar putea fi primul județ din România în care școlile ar putea să treacă în online, a declarat Alexandru Rafila. Decizia se va lua în funcție de rata de ocupare înregistrată joia viitoare și se va aplica începând cu 7 februarie. O nouă creștere spectaculoasă a cazurilor noi de COVID-19, cu o posibilă depășire a pragului de 40.000 de îmbolnăviri zilnice, este estimată pentru săptămâna viitoare, a susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de hotnews.ro

“Săptămâna viitoare va exista o noua creștere spectaculoasă. Adică cifrele cu 4 în față nu sunt excluse pentru aceqastă perioadă”, a afirmat Rafila, precizând că trendul descendent al îmbolnăvirilor este estimat până cel puțin în 10 februarie.

Ministrul Sănătății a arătat că a crescut capacitatea de testare, în ultimele două zile fiind făcute peste 100.000 de teste PCR și antigen pe zi, și că urmează “să intre în dispozitiv” pentru testare și medicii de familie, care miercuri au făcut doar 7.000-8000 de teste: “Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”.

Judeţul Cluj, cea mai mare rată de ocupare a paturilor din spitale

Ministrul Sănătății a mai spus că în anumite județe sistemul de sănătate “dă semne de blocare”. Județul cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID-19, respectiv 68%, este Cluj, iar dacă săptămâna viitoare se va ajunge la capacitatea de 75%, atunci va fi luată prima decizie de trecere în online a școlilor, a precizat Rafila.
La nivel național, la terapie intensivă rata de ocupare a paturilor este de sub 40%, dar există și județe unde sunt probleme și este posibil ca de săptămâna viitoare să fie făcute transferuri de pacienți, așa cum s-a mai întâmplat.
Numărul cazurilor de COVID-19 în România a trecut de 30.000 pentru a doua zi la rând, în ultimele 24 de ore fiind raportate 31.683 de îmbolnăviri, în urma a 100.952 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 31,38%.

Reamintim că regulile pentru funcționarea școlilor au fost schimbate de autorități la jumătatea lunii ianuarie, nemaifiind luată drept criteriu rata de vaccinare a personalului școlii și nici rata de infectare în localitate. Astfel, școlile trec în online în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 depășește 75%.