//Primarul din Alba Iulia dărâmă un bloc cu locuințe sociale ca să construiască o parcare rezidențială

Primarul din Alba Iulia dărâmă un bloc cu locuințe sociale ca să construiască o parcare rezidențială

Gabriel Pleșa, primarul USR-PLUS din Alba Iulia și fost viceprimar din partea liberalilor, plănuiește să dărâme un bloc cu locuințe sociale ca să construiască în loc o parcare rezidenbțiale. Edilul vrea să îi despăgubească pe cei care locuiesc acolo cu câte 3.000 de euro/persoană.

Este vorba despre un imobil construit în 1971, cu destinația inițială de cămin de nefamiliști și aflat în fondul locativ al statului. Albaiulienii cunosc zona sub denumirea de „Turturica”, un bloc de garsoniere confort IV. Pe cât de vitregit îi e aspectul, pe atât de atractivă e locația sa. Se află la 3 minute de Spitalul Județean, la 10 minute de Parcul Unirii și la 15 minute de Cetatea Alba Carolina, pe jos.

Ultimele contracte încheiate cu locatarii din blocul G2 au fost în perioada 1.07.2010 – 31.12.2010, arată un raport din 2019 al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), care a documentat situația locatarilor din blocul „Turturica”. După acea dată, primăria nu a reînnoit contractele. 

În 2017, municipalitatea a inițiat procese de evacuare, finalizate cu succes în toamna aceluiași an. În jur de 200 de persoane au fost scoase din locuințele lor în 10 octombrie 2017, chiar în buza sezonului rece (1 decembrie-1 martie), când legea nu mai permite să se facă evacuări.

Unul dintre locatari își amintește de ziua evacuării vecinilor săi. „O scos 100 de copii afară în octombrie, când era frig. Ăia stăteau în fața blocului, dormeau. Le aduceau românii de la blocuri de mâncare. Și acuma vrea să ne scoată și pe noi, proprietarii!”, povestește bărbatul, pentru libertatea.ro.

Primarul Pleșa e implicat și în afaceri. Viva SRL, una dintre firmele la care este asociat, împreună cu fratele său, se ocupă de comerțul cu materiale metalice de construcții, a scris publicația alba24.ro. În 2019, firma a avut 35 de contracte cu statul, prin achiziție directă, în valoare de 59.438 de lei. Cifra de afaceri a companiei a fost de 18,8 milioane lei, iar profitul net, de 646.000 de lei,  în 2019.