//Mureș: Spectacole hibrid la Teatrul Național Târgu Mureș

Mureș: Spectacole hibrid la Teatrul Național Târgu Mureș

Compania ”Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş a anunţat, joi, că spectacolul ”Nişte fete” de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan, va fi prima reprezentaţie cu public din acest an şi, date fiind normele de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, care prevăd ocuparea doar a 30% din locuri, reprezentaţia va fi una hibrid, adică atât cu public, cât şi în transmisiune live streaming.

“Relaxarea restricţiilor privind susţinerea reprezentaţiilor cu public ne permite revenirea în sălile de spectacol, la 30% din capacitatea acestora. Astfel, avem bucuria să anunţăm prima reprezentaţie cu public a spectacolului ‘Nişte fete’ de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan, sâmbătă, 23 ianuarie, ora 19.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional Târgu Mureş. Totodată, spectacolul va fi transmis în regim live streaming”, a precizat Compania “Liviu Rebreanu”, într-un comunicat de presă.

Conducerea companiei teatrale consideră că spectacolul va face deliciul tuturor celor care cred că teme precum dragostea, regretul, vinovăţia, minciuna şi memoria sunt din ce în ce mai previzibile.

“Regizoarea Laura Moldovan, cunoscută publicului mureşean pentru spectacolele de succes ‘Toate mi se întâmplă numai mie’ de Mihai Ignat şi ‘Detectorul de minciuni’ de Vasili Sigarev aduce pe scena Sălii Mici un text semnat de unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi americani contemporani – Neil LaBute – şi o distribuţie de excepţie. Un afemeiat trecut de 30 ani, şi la un pas de însurătoare, face bilanţul trecutului său amoros şi constată că nu e tocmai onorabil. Fostul macho aflat în curs de reabilitare îşi dă seama că nu s-a purtat bine cu multe dintre fostele sale partenere, iar acum, înainte de a se căsători, decide să se reîntâlnească cu cinci dintre ele pentru a-şi înfrunta conştiinţa şi, poate, pentru a reuşi să şi-o uşureze”, a se arată în comunicat.

Potrivit Teatrului Naţional Târgu Mureş, piesa lui Neil LaBute explorează dinamica tensionată dintre sexe, relaţiile complicate dintre motivaţiile acestora şi propriile temeri sau laşităţi, dar şi efectul pe care trecerea timpului îl are în vieţile oamenilor.

Piesa “Nişte fete” este considerată o “comedie amară” despre destinele a cinci femei de vârste şi din locuri diferite, legate de un bărbat care le-a marcat.

“Nişte fete sau posibil şi imposibil, asumare şi introspecţie, căsătorie şi carieră. Într-o societate în care relaţiile interumane se clădesc şi se prăbuşesc uşor, când ambiţiile sau lipsa de asumare a propriilor fapte schimbă destine, LaBute testează cât de subţire e linia dintre corect şi incorect şi, mai ales, cât de uşor se trece graniţa dintre ele având ca singur scop succesul”, a subliniat regizorul spectacolului, Laura Moldovan.

Din distribuţie fac parte actorii Theo Marton, Delia Bălaşa, Dana Pancu, Gabriela Bacali, Georgiana Ghergu, Steliana Bălăcianu şi Dorothea Moldovan.

Scenografia a fost realizată de Irina Chirilă, traducerea textului îi aparţine lui Bogdan Budeş, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.

Regizorul Laura Moldovan a mai pus în scenă şi alte piese ale lui Neil LaBute, “Autobahn” la Teatrul de Nord din Satu Mare, în 2016, şi “Fat Pig” la Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi, în 2016.

Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.